KO ĆE BOLJE ISKORISTITI ZIMU? "General Armagedon" ima zacrtan cilj, Ukrajina sprema žestok odgovor
Foto: EPA/Foto EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Malo je verovatno da će Rusija moći da iskoristi pauzu u borbama tokom hladnih zimskih meseci, rekao je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov

Dok Ukrajina nastavlja sa ofanzivnim akcijama na frontu, vojske obe zaraćene strane suočene su sa brutalnom zimskom borbom, pri čemu se trupe suočavaju sa ledenim temperaturama i teškim vremenom koje preti da drastično pogorša uslove za vojnike.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije ovog meseca da Rusija pokušava da „zamrzne“ sukob kako bi se „pregrupisala i kasnije pokrenula veću ofanzivu“, kada se stvore uslovi za to.

Ruski analitičari su uvereni da će operativna pauza koju Moskva planira da napravi tokom zime ići na ruku ruskoj vojsci. Rusija će dobiti dovoljno vremena da ojača trupe, stvori neophodne sisteme naoružanja, kao i da razvije dalji koncept za vođenje ofanzive na položaje Oružanih snaga Ukrajine, rekli su analitičari za RIA Novosti.

Oni tvrde da general Sergej Surovikin namerava što bolje da iskoristi moguće „zamrzavanje“ ukrajinskog sukoba, kako bi što bolje pripremio ruske snage za prolećnu ofanzivu.

Međutim, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je na konferenciji za novinare u nedelju da Ukrajina planira da nastavi ofanzivne akcije tokom cele zime, kada se zaledi vlažno tlo izazvano obilnim kišama.

„Ukrajinske oružane snage ne razmišljaju o zaustavljanju. Kada tlo postane čvršće, uveren sam da ćemo nastaviti kontranapade, kampanju za oslobađanje naših teritorija“, rekao je Reznikov.

Prošle nedelje, Reznikov je izjavio da „ni sneg, ni mraz, ni blato neće sprečiti ukrajinsku vojsku da oslobodi okupirane teritorije“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading