NJUJORK TAJMS POTVRDIO Ukrajinci streljali zarobljene ruske vojnike!
Foto: Printscreen

Iz Njujork tajmsa tvrde da su potvrdili autentičnost video snimaka koji su se pojavili na internetu prošle nedelje, a koji navodno prikazuju pogubljenje zarobljenih ruskih vojnika od strane Ukrajinaca.

„ Ruski vojnici su ubijeni iz neposredne blizine“, navodi list. Događaji prikazani na snimcima dogodili su se u selu Makejevka u Narodnoj Republici Lugansk sredinom novembra, piše list u nedelju.

Rat u Ukrajini, 271. dan - Alo.rs

„Video snimci... čiju je autentičnost potvrdio Njujork tajms, nude redak pogled na jedan jeziv trenutak u ratu, ali ne pokazuje kako i zašto su ruski vojnici ubijeni“, piše NIT, dodajući da je ono što se zapravo dogodilo vojnicima ostaje „misterija“.

Njujork tajms je naveo, sudeći po snimku, „ da je najmanje 11 Rusa ubijeno iz neposredne blizine nakon što je jedan od njihovih kolega boraca iznenada otvorio vatru na ukrajinske vojnike koji su stajali u blizini“.

 

 


NIT je takođe citirao dr Rohinija Hara, medicinskog savetnika u organizaciji Lekari za ljudska prava, koji je rekao da je „ubistvo ili ranjavanje borca koji se, nakon što je položio oružje ili nema više sredstava za odbranu“ kršenje zakona međunarodnog oružanog sukoba.

 

 

„Izgleda da je većina njih upucana u glave“, rekao je Har o ruskim vojnicima na snimcima. „Postoje lokve krvi. To ukazuje da su samo ostavljeni mrtvi. Čini se da nije bilo napora da im se pomogne.”

 

 

Na jednom od video snimaka, koji se pojavio na društvenim mrežama, ruski vojnici su prikazani kako se predaju kijevskim trupama i leže na zemlji, pre nego što je drugi snimak pokazao njihova tela kako nepomično leže u lokvama krvi. Drugi snimak bez zvuka, za koji se takođe veruje da je napravljen na licu mesta, navodno prikazuje ruskog vojnika kako izlazi iz zgrade i puca na Ukrajince.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading