UKRAJINSKI GENERAL O KRAJU RATA Havrilov otkrio planove Kijeva za ofanzivu na Krim!
Printscreen

Ukrajinske snage mogle bi da budu na Krimu do kraja decembra, a ceo rat sa Rusijom biće završen do proleća, predvideo je zamenik ukrajinskog ministra odbrane.

Volodimir Havrilov, penzionisani major general, rekao je da njegova zemlja neće prestati da se bori do pobede, čak je uzeo u obzir i potencijal ruskog nuklearnog udara.

Zamenik ministra je u intervjuu za Sky News rekao da veruje da je verovatnoća atomskog napada Rusije mala, ali je dodao da "bi to bila drama".

"Samo Bog zna kakav bi to bio scenario za sve, ali taktički nuklearni napad nije pretnja koja će nas sprečiti da nastavimo naš rat", rekao je Havrilov.

Što se tiče mirovnih pregovora sa Kremljom, Havrilov je rekao da će se oni desiti kada ruske trupe budu spremne da napuste svaki centimetar Ukrajine, uključujući krimsko poluostrvo koje je Vladimir Putin anektirao 2014. godine i delove istočne Ukrajine koje proruski separatisti drže prethodnih osam godina.

"Unutar društva u Ukrajini postoji odluka da idemo do kraja", rekao je on u Londonu tokom putovanja u Veliku Britaniju ove nedelje.

Dodao je da nije važno koji je scenario na stolu.

"Ljudi su platili mnogo krvi, mnogo truda za ono što smo već postigli. A svi znaju da je svako odlaganje ili zamrznuti konflikt samo nastavak ovog rata protiv postojanja Ukrajine kao nacije", istakao je on.

Ukrajinske trupe su prethodnih nedelja, uz pomoć zapadnog oružja, povratili veliki deo teritorije i ponovo vratili kontrolu nad Hersonom, nakon što su se ruske trupe povukle na istočnu obalu Dnjepra.

Na pitanje da li je uspeh učinio neke druge ciljeve izvesnijim, kao što je povratak kontrole nad Krimom, Havrilov je rekao da je to "samo pitanje vremena".

"Mi ćemo to uraditi pre ili kasnije", rekao je on.

Havrilov je rekao da bi na Krim mogli da budu do kraja decembra.

"Možemo zakoračiti na Krim, na primer, do kraja decembra. Moguće, moguće. Nije isključeno da bude tako", dodao je on.

Havrilov veruje da će ukrajinske trupe nastaviti da se bore tokom zime, koristeći ovaj zamah, uprkos teškim uslovima, uz niske temperature i iscrpljenost.

On je dodao da nemaju drugog izbora jer bi bilo koja pauza u operacijama pružila ruskoj strani šansu da dopuni zalihe i dovede pojačanje.

O tome kada će se rat završiti, Havrilov je rekao da je kao vojska važno da budu spremni za dugu borbu ako Rusija bude u stanju da ojača.

"Naravno, u ovom slučaju, rat će potrajati. Ali moj osećaj je da će do kraja proleća ovaj rat biti završen", predviđa general Havrilov.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading