"VREME JE DA SE RUSIJA POVUČE" Ovo su uslovi koje je Zelenski izdiktirao!
Foto: EPA/Foto: EPA Sergey Dolzhenko

„Nećemo čekati Rusiju da ojača svoje snage. Uveren sam da je sada trenutak kada rat Rusije mora i može da se zaustavi“, poručio je Zelenski u obraćanju putem video veze liderima G20 na indonezijskom ostrvu Bali.

Prema kopiji njegovog govora u koji je uvid Rojters, Zelenski je pozvao učesnike samita G20 , uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Si Ðinpinga, da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat „pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava“.

"Postoji ukrajinska formula za mir. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet. I postoji niz rešenja koja se mogu primeniti da zaista garantuju mir. Učešćem na samitu izneo sam predloge za takve odluke – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama sveta da sa nama budu kokreatori mira", rekao je on i nabrojao uslove Ukrajine.

"Dakle, uslovi Ukrajine za mir su:

1. Nuklearna sigurnost

2. Sigurnost hrane

3. Energetska sigurnost

4. Oslobađanje i povratak zatvorenika i deportovanih

5. Implementacija Povelje UN i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka

6. Povlačenje ruskih trupa i prekid borbi", objavio je Zelenski na svom Fejsbuku posle govora.

Erdogan krivi SAD za masakr u Istanbulu! - Alo.rs

Nije u ovom trenutku poznato da li je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji predvodi rusku delegaciju na samitu, ostao u prostoriji dok je Zelenski govorio, navodi britanska agencija.

 

 


Ponavljajući da Rusija mora da povuče sve svoje trupe sa teritorije Ukrajine i da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva, Zelenski je zatražio i oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

On je pozvao na obnavljanje „nuklearne bezbednosti“ , vezano za elektranu u Zaporožju gde se vode borbe, uvođenje ograničenja cena na ruske energenete i proširenje inicijative za izvoz žitarica, prenosi Rojters.

 

 

AMERIKANCI OBJAVILI SJAJNE VESTI ZA PUTINA Evo kako će se odvijati rat u Ukrajini u narednim mesecima - Alo.rs

SAD očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi rusku agresiju u Ukrajini i njen uticaj na globalnu ekonomiju, saopštio je ranije visoki američki zvaničnik, navodi britanska agencija.

Lideri Grupe 20 otvorili su danas konferenciju na ostrvu Bali, molbom domaćina Indonezije za jedinstvo i konkretnu akciju kojom bi se postiglo poboljšanje globalne ekonomske situacije uprkos dubokim raskolima koje postoje među državama oko rata u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading