BESNI BITKA ZA HERSON! Rus se ukopavaju duž cele linije, nazire se konačan plan!
Foto: Printscreen

Ruske snage nastavljaju da se ukopavaju u Hersonu i šire, a čini se da bi njihov cilj mogao biti militarizacija istočne strane Dnjepra. Naime, Herson ne sme da padne, i zbog toga, da bi olakšali odbranu, Rusi podstiču odlazak civila ne samo sa područja grada gde su ukopani, već i mnogo dalje.

Pre nešto više od nedelju dana Vladimir Saldo, koga je Rusija postavila za guvernera Hersona nakon što je na početku invazije osvojila grad, najavio je da bi desetine hiljada ljudi trebalo da napuste svoje domove u gradu Hersonu, a da će oni se koji odbiju smatrati neprijateljima. Saldo je ovog utorka proširio naredbu, navodeći da se ona odnosi na sve gradove i sela u krugu od 15 kilometara od Dnjepra. Drugi zvaničnici, piše Njujork tajms, ovih dana su nagovestili da bi naredba o evakuaciji mogla da se odnosi i na naselja oko strateški važne brane Kahovka, oko 60 kilometara uzvodno od Hersona. Evakuacija bi mogla da se odnosi i na deo stanovništva istočno od Dnjepra.

 

 

Ukrajinske snage najavile su da će grad vratiti pod svoju kontrolu "po svaku cenu", a ruske pozive na evakuaciju nazvali su operacijom čiji je cilj zastrašivanje i deportovanje desetina hiljada civila i njihovo prebacivanje na istočnu stranu Dnjepra, u oblasti koje su čvrsto pod ruskom kontrolom.

Ruska strana tvrdi da je to neophodno radi bezbednosti civila, a optužuju ukrajinsku vojsku da namerava da lansira rakete na branu Kahovka i potopi područja južno od nje.

Stanovnici Hersona koje je intervjuisao Njujork tajms kažu da je grad „mrtav“.

Katerina (38) je u poruci napisala da je situacija svakim danom sve gora. Tokom vikenda je čula borbu na periferiji grada. "Grad je prazan. Ali mi smo i dalje ovde i čekamo", napisala je Katerina.

Pripadnici civilne administracije koju je postavila Rusija evakuisani su u bezbedne zone, što se očekivalo nedeljama. Međutim, umesto da se preseli na istočnu stranu reke, uprava je prebačena u Skadovsk, grad koji se nalazi oko 60 kilometara južno, na obali Crnog mora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u međuvremenu saopštio da je obustavljena vojna mobilizacija u Rusiji. Prema njegovim rečima, vojska je primila najavljenih 300.000 novih vojnika, ali je na teren poslata samo 41.000. Ukrajinci, pak, nastavljaju da se obučavaju za novu vojnu opremu. Posebno željno iščekuju američki protivvazdušni sistem Nasams, koji bi trebalo da zaustavi ruski vazdušni juriš na ukrajinsku infrastrukturu. Zbog napada dronovima, Rusi su, između ostalog, uspeli da na jedan dan ostave bez vode skoro ceo Kijev, a uspešno su pogodili ključne energetske mreže daleko od prve linije borbe. Ukrajinska vlada tvrdi da je već oštećena, odnosno da je uništeno 40 odsto energetske mreže države, i to uoči zime.

Estonski pukovnik Taivo Rokk je prokomentarisao da Rusi ne mogu da napuste Herson. On je ključan za njihove zadnje linije i odbranu Krima. "Oni pojačavaju svoje prisustvo u tom području, ali nemaju dovoljno snaga da krenu u ofanzivu. Pri tome ne znaju gde će Ukrajinci da udare dalje. Pokazali su se mnogo sposobnijim za lukave manevre od Rusi, a u svakom slučaju su nepredvidivi“, rekao je estonski pukovnik.

Pratite VESTI SA FRONTA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading