NAJMANJE 74 HRVATA I 103 ŠIPTARA UBIJENA U UKRAJINI, ALI LIKVIDACIJA TU NIJE STALA Rusko ministarstvo odbrane objavilo podatke o strancima koji su otišli da se bore za Kijev
Foto: Printscreen/Video

Prema njihovim rečima, od početka specijalne operacije tamo su bila 204 Hrvata.

"Od početka 'specijalne operacije' u Ukrajini ubijen je čak 51 Hrvat", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a preneli su ruski mediji RIA Novosti.

Prema njihovim rečima, hrvatska grupa vojnika je četvrta po brojnosti iz Evrope.

Ruski obaveštajci kažu da su 24. februara tamo bila 204 Hrvata, a 17. juna ostalo 79, dodajući da je dezertiralo 74 Hrvata, prenosi 24sata.

Do sada se znalo da je zarobljen samo jedan Hrvat, dok se drugi, koji je bio ranjen, nedavno vratio u Hrvatsku. Ministarstvo odbrane RF takođe u tabeli navodi da su do sada u Ukrajini bili plaćenici i ratni stručnjaci iz ukupno 64 zemlje.

Od početka rata pristiglo je 6.956 ljudi, poginulo je 1956, a dezertiralo 1.779. Rekorder po broju stranih plaćenika je Poljska, iz koje je u borbu stigla 1.831 osoba.

"Njih 378 je već ubijeno, a još 272 osobe su otišle u domovinu", navode Rusi.

Na drugom mestu među evropskim zemljama je Rumunija. Od njega su u Ukrajinu stigle 504 osobe - 102 su umrle, 98 je pobeglo.

Na trećem je Velika Britanija, odakle su stigla 422 plaćenika, od kojih je 101 poginuo, a 95 ih je otišlo.

"Čini nam se neverovatnim"

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da "Ministarstvo spoljnih poslova i hrvatska Vlada za sada nemaju informacije da je u ratu u Ukrajini poginuo bilo koji hrvatski državljanin”. "Odlazak naših građana u rat u Ukrajinu je njihova lična stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti vodimo evidenciju o tome. Ali čini nam se neverovatnim da bi toliko naših građana umrlo a da mi to ne znamo. Odnosno da niko od nas nije tražio konzularnu pomoć, pa ni za izdavanje sahrane. Mogu reći da ni naša ambasadorka u Ukrajini, gospođa Anica Đamić, nema informaciju da je u Ukrajini ubijen jedan hrvatski državljanin", rekao je Grlić Radman za Jutarnji.hr. O ovoj situaciji oglasilo se i Ministarstva spoljnih poslova. "MVEP nije upoznat sa navedenim informacijama. Tome u prilog govori i činjenica da Ambasada Republike Hrvatske u Ukrajini nije izdala nikakvu pratnju od početka ruske agresije na Ukrajinu. Zbog toga apelujemo da se uzdrži od širenja nepouzdanih informacija osetljive prirode", naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova. Osim ministra spoljnih poslova, i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kratko je rekao da nema informacija o pogibiji Hrvata u ratu u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading