BIVŠI POTPREDSEDNIK RUSKE "GASPROMBANKE" NA STRANI UKRAJINE?! Bori se protiv nekadašnjeg saradnika predsednika Putina (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Nekadašnji drugi čovek "Gasprombanke" je objasnio razloge prelaska na stranu Ukrajine i otkrio neke detalje o jedinici kojoj pripada.

- Čim sam dobio uniformu ukrajinske vojske i u njoj prošetao Kijevom, odmah sam se osećao kao da moj život ponovo ima smisla - rekao je Volobujev, prenosi Gardijan.

On je potom naveo razloge prelaska na ukrajinsku stranu.

- Kad je izbio rat, odmah sam znao da želim da branim Ukrajinu. Prvo sam se hteo da se pridružim jedinicama u Sumskoj oblasti, regiji u kojoj sam odrastao. Stupio sam u kontakt sa brojnim zvaničnicima i predstavnicima vlasti, međutim tamo kao Rus nisam mogao da se borim. Zakoni su mi to branili - istakao je Volobujev.

On je pridružio legiji pod imenom "Sloboda za Rusiju" (SZR), posebnoj vojnoj jedinici koja je deo Oružanih snaga Ukrajine, a u kojoj služe isključivo ruski državljani. Volobujev je naglasio da je oberučke prihvatio tu priliku, a u subotu je putem video poruke objavio da se pridružio SZR-u.

- Jako mi je drago što sam ostvario svoj prvi cilj. Sada moram da prođem brzu vojnu obuku kako bih mogao da odem na bojno polje. Ne mogu da stanem na pola puta.

 

 

Volobujev je poručio da nije želeo da pristane na "trule kompromise", ali od trenutka kada je počeo rat, nije mogao više da izdrži.

- Dugo sam pristajao na kompromise. Međutim, 24. februara, na dan kada je Rusija napala Ukrajinu, bilo kakve rasprave o kompromisima postale su nemoguće. Nisam mogao da budem deo tog zločina - jasan je Igor.

O jedinici kojoj se Volobujev pridružio, ne zna se mnogo. Vest da je oformljena objavljena je 12. marta, a neki od njenih članova početkom aprila su u Kijevu održali konferenciju za medije. SZR na svom kanalu na mreži "Telegram" objavljuje fotografije vojnih vežbi u kojima učestvuju njeni članovi.

- Bio sam poznat u javnosti pa sam mogao da govorim. Drugi članovi zbog pitanja bezbednosti njihovih porodica o SZR-u baš i ne mogu da govore. Zato je grupa tako tajnovita - poručio je Volobujev.

On nije želeo da otkrije koliko ljudi služi u SZR-u i gde se do sada ta jedinica borila, ali je rekao da se često borila na mnogim frontovima širom Ukrajine. Naglasio je da legija "nije grupa plaćenika" već deo Oružanih snaga Ukrajine, kao i da Rusi sa njima zbog toga u slučaju da ih zarobe moraju postupati prema pravilima međunarodnog prava.

Grb jedinice je belo-plava zastava koju nose Rusi u Rusiji i izvan nje na protestima protiv rata u Ukrajini. Podseća na rusku zastavu, ali je crvena boja zamenjena belom da ne bi podsećala na "krv i nasilje" kako kaže Volobujev.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading