OGLASILE SE PRORODICE UKRAJINSKIH PLAĆENIKA "Možemo samo da zamislimo kroz šta trenutno prolaze, najverovatnije biće streljani"
Foto: Printscreen

Šon Piner, njegov sunarodnik Ejden Ejslin uhvaćeni su u Marijupolju i optuženi da su strani plaćenici. Obojica Britanaca rekla su da su služila u jedinici ukrajinskih marinaca, što ih čini aktivnim pripadnicima vojske i trebalo je da budu zaštićeni Ženevskom konvencijom kao ratni zarobljenici.

Međutim, ruski prorežimski mediji opisivali su ih kao "plaćenike" te su kao takvi i osuđeni na sudu proruskih separatista. S njima je osuđen i Marokanac Sadun Ibrahim. U saopštenju porodice Ejdena Ejslina navodi se da on i Piner nisu bili plaćenici, prenosi Skaj njuz.

- Volimo Ejdena svim svojim srcem. Njega i Šona, kao pripadnike ukrajinskih oružanih snaga, treba tretirati sa poštovanjem kao i sve druge zarobljenike.

 

 

 

Oni nisu plaćenici, piše u saopštenju porodice 28-godišnjeg Britanca. Porodica se nada da će kazna biti poništena te su pozvali britansku i ukrajinsku vladu da učine sve što je u njihovoj moći da se dvojica Britanaca sigurno vrate kući.

- Možemo samo da zamislimo kroz šta trenutno prolaze. Ovo je vrlo uznemirujuće - navela je porodica.

Ejslinov brat je rekao da je šokiran vešću o presudi i da njegova majka razgovara sa ministarstvom spoljnih poslova. Piner je objasnio da se oženio Ukrajinkom i da ima pravo da se bori za Ukrajinu.

- Ja sam u organizovanoj jedinici i vojnik sam po ugovoru. Klonio sam se jedinica sa dobrovoljcima - rekao je on.

Ruska vojska Britance smatra stranim plaćenicima. Ako se kazna izvrši, Britance najverojatnije čeka streljanje. Još jedan britanski borac koga su zarobile proruske snage čeka suđenje, a radi se o 35-godišnjem Endrjuu Hilu.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dobro Aske

10.06.2022 11:42

Nisu oni otišli u Ukrajinu kao turisti već ih je vlada i obaveštajna služba Engleske poslala da ubijaju nedužni ruski narod. Sada hiće opet da okrive ruse, izgovorom "nelegalan sud". Možda smatraju da je Boris Džonson i njegova vlada legalna za bezbednost u Rusiji pa kad je takva zabluda neka se jadni roditelji obrate Engleskoj vladi,

Pajdo

10.06.2022 12:49

Sve stimalo dok nisu dobili po usima, sad puj pike ne vazi vise, hocu kuci??? Neznam bas koliko su ovi u Donbasu naivni...