DŽABA ORUŽJE, KADA NEMA KO DA GA KORISTI Ukrajinski vojnici u potpuno neočekivanim problemima
Foto: Printscreen

Od početka rata u toj zemlji Zapad Ukrajini šalje svoju najmoderniju vojnu tehniku, ali vojnici se žale da im ogroman problem predstavlja nedostatak obuke za njeno korišćenje. S ovom preprekom se suočio i mlađi narednik Dmitro Pisanka sa svojim timom, koji barata starom protivtenkovskom puškom koju su kamuflirali mrežom i zelenim grmljem, prenosi “Njujork Tajms”. Kako je objasnio, oni su pre nešto više od mesec dana dobili najmoderniji laserski daljinomer JIM LR, ali nisu obučeni za njegovo korišćenje, pa im treba mnogo više vremena da pravilno iščitaju podatke.

- To je kao da dobijete “Ajfon 13”, a na njemu znate samo da telefonirate - rekao je vidno ogorčeni Pisanka.

Daljinomer JIM LR je savršen za delotvornije korišćenje protivtenkovske puške, izrađene 1985. Godine, pošto može da detektuje mete noću i odredi njihovu udaljenost koristeći kompas i GPS koordinate. Neki su vojnici naučili dovoljno da bi rukovali ovom opremom, ali ih nema dovoljno.

- Pokušavao sam da naučim da ga koristim čitajući priručnik od 104 strane na engleskom i koristeći “Google Translate” da bih ga razumeo - kaže Pisanka.

Sličan problem je i sa britanskim višecevnim lanserom raketa, koji je lociran na frontu u Donbasu, a naročito oko Severnodonjecka, gde se danima vode žestoke borbe s promenjivim uspehom obe strane.

Kako se navodi, a s obzirom na to da su isporuke zapadnog naoružanja najnovije generacija sve učestalije, očekuje se i da problem s njegovim korišćenjem bude sve veći. Ukrajinski vojnici su, do početka rata, na svojoj teritorije imali strane vojne instruktore, ali sada moraju da idu u inostranstvo na obuku. Oni koji su iprošli obuku u Ukrajini, pak, nisu obučavani za sisteme koji im sada stižu.

Pojedini zapadni analitičari smatraju da bi ova konfuzija mogla da dovede do sličnih problema poput onih u Avganistanu. SAD su, naime, vladi i vojsci te zemlje donirale ogromnu količinu moderne vojne opreme, ali ne i načine za njeno održavanje i druge logistike, među kojom je i obuka dovoljnog broja avganistanskih vojnika koji bi dalje obučavali svoje kolege.

Kako bi izbjegla izravnu konfrontaciju s Rusijom, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je dosad odbijala da pošalje vojne savetnike nazad u Ukrajinu radi obuke ukrajinskih snaga za korištenje novih sistema naoružanja, već se oslanja na programe obuke van te zemlje. To je dovelo do velikog pritiska na ukrajinske vojnike, svedoči i Andrij Mikita, pripadnik pogranične straže, koji je pre rata prošao kratku obuku o naprednom britanskom protivtenkovskom oružju, poznatom kao NLAW, a sada juri po ukrajinskim položajima na prvoj liniji i edukuje saborce za njegovo korišćenje.

- Postoje oružja o kojima ne možete učiti intuitivno, već vam je potreban pravi kurs – kaže Mikita.

Dodatni problem predstavljaju i razlike između NATO standard i onih iz vreme SSSR, po kojima ukrajinska vojska i dalje radi, pošto se u njihovom konvertovanju gubi dragoceno vreme, dodaju ukrajinski vojnici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading