OVO JE NOVA MAPA UKRAJINSKOG KONFLIKTA Rusi odlučni da dobiju jednu bitku, Ukrajinci im komplikuju plan
Foto: EPA/Twitter Printscreen

Ukrajinske snage uspešno usporavaju ruske operacije za opkoljavanje ukrajinskih položaja u oblasti Luganska, kao i ruske napade na Severodonjeck kroz efektivne lokalne kontranapade i odbranu zapadne obale reke Severski Donjec.

Proruski vojni bloger Voenkor Kotjenok tvrdi da je malo verovatno da će ruske snage probiti odbranu Ukrajine u Lisičansk i da će verovatno morati da probiju Popasnu ako se nadaju da će zauzeti Lisičansk.

On je dodao da bi ukrajinske snage mogle da spreče ruske prelaze preko reke Severodonjeck i napomenuo da ruske snage još nisu obezbedile pristup dva ključna autoputa ka Lisičansku.

Ruska vojska je koncentrisala sve svoje raspoložive resurse na ovu jednu bitku da bi ostvarila samo skromne dobitke. 

 

 

Ukrajinska vojska, naprotiv, zadržava fleksibilnost i samopouzdanje i ne samo da sprovodi lokalizovane kontranapade na drugim mestima u Ukrajini (npr. severno od Hersona), već takođe izvodi efikasne kontranapade u Severodonjecku. Ukrajina je navodno povratila kontrolu nad 20 odsto grada u poslednja 24 sata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je 3. juna da će Rusija nastaviti svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini dok ne postigne sve svoje ciljeve. Peskov je istakao da je Rusija od početka operacije već "oslobodila" mnoga naselja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe je 3. juna tvrdio da ruske snage usvajaju "nove zadatke" kako bi ubrzale tok rata. Kremlj verovatno priprema uslove za proglašenje neke vrste pobede u istočnoj Ukrajini dok se priprema za dugotrajni rat.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading