(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Sukobi i dalje traju, a kraj rata se još uvek ne nazire.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opredelio je nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koji uključuju unapređivanje taktike i dodao da će se tempo operacije ubrzati.

Pobeda će biti naša, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 100 dana od pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

Predsednik SAD Džozef Bajden nije odbacio mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi deo svoje teritorije Rusiji kako bi okončala rat sa Moskvom, ocenio je "Njujork post" (NYP) prenoseći izjavu američkog predsednika.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je "kratkovida politika evropskih zemalja dovela do krize u energetskom sektoru".

BLOG UŽIVO 101. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE JE ZAVRŠEN.

Ukrajina da ustupi teritorije Rusiji?

23:54 - Američki predsednik Džozef Bajden kaže da bi Ukrajina možda morala da ustupi teritorije Rusiji u „pregovornom rešenju“, preneo je Njujork post.

„Bajdenovi potčinjeni su ranije rekli da se Ukrajina odriče zemlje da bi umirila Putina“, takođe se navodi u članku

Umro osumnjičeni za trovanje bivšeg oficira KGB-a

23:45 - Biznismen Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice Rusa koje je Velika Britanija optužila za trovanje bivšeg oficira KGB-a Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine, preminuo je u subotu.

Značaj Severodonjecka za Ukrajinu – stav britanskog novinara

23:34 - Dopisnik "BBC"-a iz Ukrajine Džo Invud smatra da Severodonjeck ima ne samo strateški, već i simbolički značaj.

On je primetio da su tokom nedelja Rusi polako ali neumoljivo napredovali ka Severodonjecku.

 

Moramo da vratimo kontrolu nad gradom

23:28 - Ukrajinske snage žele da "povrate potpunu kontrolu" nad Severodonjeckom, strateški važnim gradom na istoku Ukrajine, gde se nastavljaju ulične borbe, izjavio je gradonačelnik grada Oleksandr Strjuk.

"Ruske snage su postigle izvestan uspeh, ušle u grad, zauzele dobar deo i presekle ga na pola. Ali naše trupe su uspele da se pregrupišu i uspostave liniju odbrane. Trenutno činimo sve što možemo da povratimo punu kontrolu nad nad gradom", rekao je gradonačelnik Severnog Donjecka u televizijskom intervjuu objavljenom na zvaničnom regionalnom Telegramu.

Kraj rata do kraja godine?

23:17 - Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je danas da je teško predvideti kada će se rat u njegovoj zemlji završiti, ali da je njegova "optimistična procena", da bi to moglo da se desi do kraja godine.

Reznikov je rekao da je ukrajinskim snagama i dalje potrebno teško naoružanje, pre svega višestruki raketni sistemi, kao i druga artiljerijska oruđa, tenkovi, rakete i protivvazdušna odbrana, prenosi CNN.

Prvi snimak granatiranog Donjecka

23:01 - Prvi snimak granatiranja centra Donjecka. Stanovi, automobili gore, ima ranjenih civila.

 

Centar Donjecka u ruševinama

22:46 - Snimak vojnog dopisnika RT Maksima Al-Turija sa mesta udara koji su pre nekoliko sati militanti Oružanih snaga Ukrajine naneli centru Donjecka.

 

Kijev se nada da će dobiti podmornice iz Nemačke

22:29 - Berlin bi Kijevu mogao da obezbedi podmornice, otkrio je predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk tokom posete Nemačkoj.

„Ne isključujem da dobijemo podmornice iz Nemačke, jer smo spremni da postanemo istočna odbrambena granica za celu Evropu“, rekao je Stefančuk.
 

Situacija u Vorošilovskom okrugu u Donjecku 

22:13 - Ovaj okrug je bio podvrgnut masovnom napadu Oružanih snaga Ukrajine Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja DNR, povređeno je 13 osoba, među kojima 1 dete.

 

Snimak granatiranja Donjecka

22:00 - Na društvenim mrežama se pojavio snimak ukrajinskog granatiranja Centra Donjecka, raketama Grad od 122 milimetra.

 

 

5 poginulih, 20 povređenih

21:33 - Pet osoba je poginulo, a 20 povređeno u Donjecku u posledicama granatiranja od strane Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

 

 

Papa Franja u Ukrajini?

21:22 - Papa Franja najavio je da će se uskoro sastati sa ukrajinskim zvaničnicima kako bi razgovarao s njima o mogućnosti da poseti Ukrajinu.

Papa je obelodanio svoju nameru tokom sesije pitanja i odgovora sa decom koja je održana u Vatikanu.

Sahar, dečak iz Ukrajine pitao je papu da li bi mogao da dođe u Ukrajinu "da spase svu decu koja tamo sada stradaju", prenosi Rojters.

Slike iz ratom zahvaćenog Donbasa

 

 

Borbe na više lokacija širom Ukrajine

20:42 - Pored intenzivne borbe za grad Severodonjeck, ruske snage napadaju na mnogim drugim lokacijama širom Ukrajine, navodi se u večernjem biltenu ukrajinskih oružanih snaga.

Artiljerija danas granatira naselja u severnoj Sumskoj i Černigovskoj oblasti, a ukrajinski položaji u oblasti Harkova na severoistoku Ukrajine su pod sistematskom vatrom, prenosi Bi-Bi-Si.

 

 


U istočnoj delu Donjecka bilo je minobacačkih, artiljerijskih i raketnih udara na više lokacija, kao i vazdušnih napada na gradove Soledar i Slavjansk, navodi se u saopštenju.

U južnim delovima, u regionu Zaporožja izveštava se o napadima raketama i granatiranjima.

Ukrajinska vojska tvrdi da se nastavljaju borbe za kontrolu grada Severodonjecka koji je na udaru artiljerije i ratne avijacije.

 

 

Bajden evakuisan!

20:31 - Američki predsednik Džozef Bajden evakuisan je iz svoje kuće u Delaveru gde je bio na odmoru.

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

EPA Yuichi Yamazaki / POOL

 

On je evakuisan nakon što je mali privatni avion ušao u zabranjeni vazdušni prostor oko tog objekta, saopštile su Bela kuća i Tajna služba SAD.

Novo granatiranje Donjecka

20:15 - Stanovnici Donjecka prijavljuju seriju snažnih eksplozija u centru grada. Prema navodima vlasti DNR, iz Gradova je ispaljeno 40 granata.

 

 

Poginula 4 strana borca u Ukrajini

20:02 - Četiri inostrana borca su poginula u Ukrajini, saopštio je danas na Fejsbuku portparol Međunarodne legije za odbranu Ukrajine Demijan Magru, navodeći da je reč o dobrovoljcima iz Francuske, Nemačke, Australije i Holandije.

"Želimo da odamo počast našoj poginuloj braći, koja su otputovala u Ukrajinu da se pridruže najhrabrijim Ukrajincima. Ne postoje reči kojima bismo izrazili našu zahvalnost za njihovu službu i krajnju žrtvu. To su heroji koji su došli da odbrane vrednosti u koje su verovali i da se suprotstave tiraniji", poručio Magru opraštajući se od svojih saboraca, prenosi Si-En-En.

Lavrov dao intervju za RTRS

19:50 - Ruski MSP Sergej Lavrov dao je interju za srpski RTRS. Između ostalog, pričao je o rečima ruskog predsednika Vladimira Putina koji je opisao kolektivni Zapad kao „imperiju laži“.

"Ona je nastala davno: filtriranje medijskog prostora, kršenje obaveza OEBS-a da se obezbedi slobodan pristup svim informacijama, izvorima koji se nalaze kako u vašoj zemlji, tako i u inostranstvu."

 

 

Moskva: Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka

19:35 - Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su pretrpele kritične gubitke i do 90 odsto ljudstva povlače se iz Severodonjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na svom Telegram kanalu precoiziralo da su pojedine jedinice ukrajinskih trupa u borbama za Severodonjeck izgubile i do 90 odsto ljudstva i da se povlače u pravcu Lisičanska, grada na suprotnoj strani reke Severski Donjec.

"Kao orahe"

19:28 - Ruski predsednik Vladimir Putin dao je intervju za TV "Rusija 1" u kojem je prokomentarisao i odluku američkih vlasti da u Ukrajinu pošalju novo naoružanje, konkretno višecevne bacače raketa.

"Naši sistemi PVO ih krckaju kao orahe, uništeno je na desetine", rekao je Putin.

Borbe kod Lisičanska

19:15 - "Olujnici" gase položaje ukrajinskih trupa u oblasti Lisičanska, dok su pešadijske i artiljerijske posade u zaklonu. Vatra u pravcu neprijateljskih položaja vrši se sa samohodnih artiljerijskih instalacija.

Dopisnik "Izvestija" Denis Kulaga podelio je snimak. Granate eksplodiraju u intervalima od 5-10 minuta“, prenosi novinar.

 

Rusko hibridno vozilo

18:55 - Hibrid transportera Mtlb sa ugrađenom kupolom od BMP-1 u službi VSN.

 

Kijev okrivio Rusiju za paljenje Svjatogorskog manastira

18:42 - Ukrajina krivi ruske snage za paljenje manastira Svih Svetih Svjatogorske lavre na istoku Ukrajine, dok Rusija optužuje ukrajinske snage da su ga zapalile tokom povlačenja.

Oglasio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je na platformi Telegram optužio Rusiju za paljenje ovog manastira iz 17. veka koji je proglašen spomenikom kulture.

"Okupatori znaju šta granatiraju. Znaju da na teritoriji Svjatogorske lavre nema vojnih ciljeva, da se tamo od ratnih dejstava krije oko 300 civila, uključujući 60 dece. Rusi svejedno granatiraju Lavru, kao i ostatak Donbasa", poručio je Zelenski, prenosi Bi-Bi-Si.

Mizincev: "Kijev planira hemijsku kontaminaciju Severodonjecka"

18:34 - Vlasti u Kijevu su naredile oružanim snagama Ukrajine da u industrijskom postrojenju u Severodonjecku miniraju kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom ukupne mase od preko 100 tona, upozorio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

"Nakon što su shvatile da je nemoguć dalji otpor u industrijskoj zoni u Severodonjecku, kijevske vlasti su naredile svojoj kombinovanoj taktičkoj jedinici da u preduzeću Azot minira kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom čija ukupna količina prelazi 100 tona. Oni veruju da će stvaranjem zone hemijske kontaminacije odložiti napredovanje ruskih oružanih snaga", rekao je Mizincev.

"Izbegavanje poniženja može da ponizi Francusku"

18:23 - Pozivi da se izbegne poniženje Rusije mogu samo da ponize Francusku i svaku drugu zemlju koja bi na to pozvala, poručio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, reagujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Jer Rusija je ta koja samu sebe ponižava. Bolje da se svi fokusiramo na to kako da postavimo Rusiju na njeno mesto. Ovo će doneti mir i spasiti živote", istakao je Kuleba na Tviteru.

ZVANIČNE TVRDNJE: Ukrajinci zapalili manastir tokom povlačenja?

18:07 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas novinarima da su ukrajinski vojnici, povlačeći se iz Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapalili drvenu manastirsku crkvu u Sveto-uspenskoj lavri.

 

 

Nesreća u Makijevki

17:58 - Auto sa decom se našao pod vatrom ukrajinskih militanata u Makijevki, tvrde ruski izvori.

 

 

Vozačica je pokušala brže da napusti opasnu deonicu puta, ali je izgubila kontrolu i udarila u drvo. Nema prijavljenih žrtava.

Ukrajina: Besmisleno pregovarati sa Rusijom dok ih ne potisnemo

17:45 - Ukrajina je danas saopštila da nema smisla pregovarati sa Rusijom sve dok moskovske snage ne budu potisnute što dalje prema ukrajinskim granicama.

- Dok ne dobijemo u potpunosti oružje, dok ne ojačamo svoje pozicije, dok ih (ruske snage) ne potisnemo što dalje do granica Ukrajine, nema smisla da vodimo pregovore - izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak za ukrajinsku televiziju odgovarajući na pitanje o ponudi francuskog predsednika Emanuela Makrona da posreduje u pregovorima.

Ruski izvori: Ukrajinci pogodili crkvu

17:33 - Kako na Tviteru navode ruski izvori, OS Ukrajine zapalile su crkvu Svjatogorska Lavra, otvorenu u 16. veku.

 

 

Kijev: Ruske snage se grupišu na prilazu Slavjansku

17:29 - Ukrajinska vojska saopštila je da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku i da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu.

Generalštab Ukrajine naveo je da se ruske snage pripremaju da nastave ofanzivu prema Slavjansku, dok CNN navodi da je susedni Kramatorsk, najveće urbano mesto u regionu Donjeck i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Samit NATO u Madridu nije krajnji rok za odluku

17:12 - Samit NATO u Madridu krajem juna nije krajnji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Napredak u kandidaturi za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahteve, preneo je Rojters.

- Ne smatramo da je samit NATO vremensko ograničenje - rekao je Kalin.

Makron progovorio o mirovnom sporazumu

16.56 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena.

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Makron je naveo da je to bitno kako bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rešenje.

Rusi dižu u vazduh mostove

16.42 - Guverner regije Luganska Sergej Hajdaj izjavio je da ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severski Donjec kako bi sprečile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuče pomoć civilima u Severdonjecku.

Raketa pogodila crkvu?

16.26

 

 

Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

15.58 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Volodin: Kompenzovaćemo gubitke prodajom nafte u Aziji

15.40 - Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin kaže da gubici Rusije u slučaju da Evropa zabrani uvoz ruske nafte na svoje tržište mogu iznositi 22 milijarde dolara godišnje, međutim, zbog porasta cena usled sankcija prodajom ruske nafte na azijskom tržištu ti gubici mogu biti kompenzovani.

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

EPA YURI KOCHETKOV

 

Slike rata

15.23

 

 

Važna bitka

14.57 - Ukrajina je saopštila danas da je Rusija angažovala sve svoje raspoložive snage u bici za Severodonjeck, ključni grad u regionu Donbasa na istoku gde Moskva koncentriše ofanzivu sa ciljem da preuzme punu kontrolu nad njim.

Ukrajinci objavili snimak iz razorenog Limana

14:35 

 

 

 

U Donjeckoj Narodnoj Republici izbio požar u manastiru

14:15 - Plamen je u potpunosti zahvatio glavni hram, a za sada nema informacija da li ima povređenih ili poginulih u požaru.

Kako prenose mediji, do požara je došlo zbog borbenih dejstava.

 

 

Važna bitka

13:50 - Ukrajina je saopštila danas da je Rusija angažovala sve svoje raspoložive snage u bici za Severodonjeck, ključni grad u regionu Donbasa na istoku gde Moskva koncentriše ofanzivu sa ciljem da preuzme punu kontrolu nad njim.

"Situacija u celom regionu je izuzetno teška. Borbe su trenutno koncentrisane u Severodonjecku, jer, koliko smo uspeli da shvatimo, ruska vojska je angažovala svu svoju težinu i rezerve u ovu bitku", rekao je guverner Luganska.

Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

13:35 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

"Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti", napisao je on na Telegramu, preneo je TAS S.

Ukrajinski militanti granatiraju civilni okrug Donjecka

13:10 - Jedna starija žena je poginula, saopštili su zvaničnici DNR.

 


 

Makron:Važno je da Rusija ne bude ponižena

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

Foto: kremlin.ru

 

 

12:30 -  Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena da bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rešenje.

"Ne smemo da ponižavamo Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli da izgradimo izlaznu strategiju diplomatskim putem“, naveo je Makron u intervjuu regionalnim novinama, prenosi Rojters.

 

Narodna milicija LNR nudi ostacima ukrajinskih nacionalista da napuste Lisičansk i odu živi

12:05 

 


 

 

Stanovnik Marijupolja ispričao zašto podržava specijalnu operaciju

 

 

 

Brifing ruske vojske

11:45 

 

 

 

Ukrajina:Ruske snage ruše mostove kod Severodonjecka

11:40 - Ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severski Donjec kako bi sprečile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u gradu Severodonjeck, saopštio je guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

U televizijskom prenosu, on je naveo da je ukrajinska vojska nastavila da drži svoje položaje unutar Severodonjecka i potiskuje ruske snage na nekoliko lokacija, prenosi Rojters.

On je juče precizirao da su ukrajinske snage povratile oko 20 odsto Severodonjecka tokom borbi sa Rusijom.

 

Oboren ukrajinski avion

11:15 - Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da je avion oboren juče kod Odese i da je dopremao oružje i municiju, prenosi RIA Novosti.

Konašenkov je rekao da je uništeno i 17 ukrajinskih bespilotnih etelica, uključujući dva Bajraktar-TB2.

Zelenski SAD: Raskinite pobratimske veze sa gradovima Rusijom

11:00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas gradonačelnike američkih gradova da raskinu pobratimske veze sa ruskim gradovima.

Zelenski je, govoreći putem video linka na konferenciji gradonačelnika, rekao da su neki od najsmrtonosnijih projektila koje ruska vojska koristi u Ukrajini proizvedeni u Jekaterinburgu, koji je, kako je naveo, grad pobratim sa američkim gradom San Hozeom, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

Snimak akcije napada ruskih jurišnih helikoptera Кa-52 na ukrajinske položaje

10:5O

 

 

U luku Marijupolj uplovio brod koji će prevesti metal u Rusiju

10:45 -  Brod koji je poslat da utovari metal i isporuči ga u Rusiju uplovio je u ukrajinsku luku Marijupolj, rekli su predstavnici lučke uprave. "Brod je stigao i nalazi se u luci“, izjavio je predstavnik lučke uprave, dodajući da je predviđeno da bude utovaren metalom, prenosi TAS S.

 

 

Oko 1.500 ljudi u Hersonu traži rusko državljanstvo

10:35 - Oko 1.500 ljudi podnelo je zahtev za rusko državljanstvo u kancelariji za izdavanje dokumenata u ukrajinskom gradu Hersonu koji kontrolišu ruske snage, saopštio je danas za TAS S Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojne i civilne administracije Hersonske oblasti.

Guteres: Sukob odneo već hiljade života, raseljeno više miliona ljudi

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

AP Photo/Alberto Pezzali

 

 

10:30 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres ponovio je svoj poziv za prekid sukoba u Ukrajini i nastavak pregovora.

"Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoću svima kojima je potrebna, za bezbednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama", rekao je Guteres.

Naglasio je da je sukob odneo već hiljade života, da je zbog njega raseljeno više miliona ljudi, kao i da je rat rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava, dok izaziva i globalnu krizu hrane, energije i finansija, koja najviše pogađa ugrožene ljude, zemlje i privrede.

"Što pre se strane angažuju u diplomatskim naporima i dobroj veri da okončaju ovaj rat, to bolje zbog Ukrajine, Rusije i sveta", istakao je generalni sekretar UN.

Žestoka bitka u Harkovskoj oblasti

10:15 

 

 

 

Savetnik Zelenskog otkrio koliko bi još mogao da traje sukob u Ukrajini

09:50 - Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da bi sukob s Rusijom mogao da traje i do pola godine.

"Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest meseci", rekao je predsednikov savetnik Podoljak u intervjuu za opozicioni ruski portal Medusa kasno u petak.

Rekao je da je ključni faktor u trajanju sukoba količina zaliha oružja, a drugi je raspoloženje u Evropi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promeniti tokom vremena.

Smanjen je tempo napredovanja ruske vojske na Donjeckom pravcu – jutarnji izveštaji iz Generalštaba Ukrajine

09:40

 

 

 

Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

09:20 - Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

"Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke", naglasio je Putin.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina "očisti vode od mina".

U Luganskoj Narodnoj Republici pripadnici ukrajinskih snaga koji su se predali pomažu u sahranjivanju saboraca

09:00

 

 

 

Građani Marijupolja o Zelenskom

 

 

 

Snažne eksplozije u Odesi, gađani ukrajinski vojni objekti

08:15 

 

 

 

UN: 14 miliona Ukrajinaca moralo je da pobegne od februara

07:55 - Čak 14 miliona Ukrajinaca prisiljeno je da napusti svoje domove od februara, a većina su žena i dece, rekao je u petak krizni koordinator Ujedinjenih nacija za Ukrajinu Amin Avad.

CNN: SAD i saveznici traže okvir za okončanje rata u Ukrajini

07:35 - Američki zvaničnici se poslednjih nedelja redovno sastaju sa svojim britanskim i evropskim kolegama kako bi razgovarali o potencijalnim okvirima za prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini putem sporazuma, saopštilo je za Si-En-En (CNN) nekoliko izvora upoznatih sa ovim pregovorima.

Ukrajina nije direktno uključena u te diskusije, uprkos opredeljenju SAD "ništa o Ukrajini bez Ukrajine", navodi CNN.

Kako se navodi, među temama sastanaka zvaničnika SAD s britanskim i evropskim kolegama je okvir sporazuma od četiri tačke koji je Italija predložila krajem prošlog meseca. On uključuje posvećenost Ukrajine neutralnosti u odnosu na NATO, u zamenu za neke bezbednosne garancije i pregovore između Kijeva i Moskve o budućnosti Krima i regiona Donbasa.

Nastavljene borbe u Severodonjecku

07:15 - Borbe se nastavljaju u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici.

- Uz podršku artiljerije, neprijatelj izvodi jurišne operacije u naselju Severodonjeck, pojačao je grupaciju mobilizacionom rezervom "drugog armijskog korpusa" -navodi se u izveštaju.

 

Lavrov: SAD rade na uništavanju pravoslavlja

(UKRAJINA UŽIVO) OBJAVLJEN SNIMAK GRANATIRANJA DONJECKA Ukrajinci optužuju Ruse za paljenje svetinje (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

07:00 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se, poslednjih godina, na inicijativu Amerikanaca "koji aktivno manipulišu carigradskim patrijarhom, radi na uništavanju pravoslavlja".

"Poznato vam je kakve su rušilačke aktivnosti bile preduzete u Ukrajini po pitanju Ukrajinske pravoslavne crkve. Stvorena je kvazi struktura pod nazivom ''Pravoslavna crkva Ukrajine''. Sirijsku i srpsku pravoslavnu crkvu pokušavaju da pocepaju", rekao je Lavrov, preneo je "Sputnjik".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
баш све

05.06.2022 00:58

За укронацисте нема Бога, светиња, нема манастира и ПРАВОСЛАВЉА... убијање људи а посебно Руса и ПРАВОСЛАВАЦА је њихива опсесија...!!! Безбожне а бестидне укронацистичке битанге "оптужују" за своје укронацичтичке злочине и зверства РУСИЈУ и СБОЈЕ грађане...!?! Последњи роптаји укронацистичких очајника који неману "излаза" нити "места под капом небеском"... Лудило безнађа нељудског кота пред уништењем...!!!