ZELENSKOM PRETI PUČ? U Kijevu osvanuli plakati na kojima je proglašen za izdajnika
Facebook printscreen

Dok na Zapadu ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doživljava vrhunac slave, u Kijevu su osvanuli plakati na kojima se on naziva izdajnikom, što je povod za priče o mogućem puču u Ukrajini.

Sudeći po tekstu, plakate su najverovatnije polepile pristalice neonacističkih bataljona, a finansiranje je, po svoj prilici, preuzeo na sebe neki od bogataša iz redova opozicije.

Na plakatima kojima su "okićene" zgrade u prestonici, našle su se fotografije Zelenskog i Denisa Prokopenka, zarobljenog komandanta nacionalističkog bataljona, čiji je nadimak Redis. Na njima piše: "Vladimir Zelenski - izdao Azov. Izdaće i vas."

Sada, kad su vojnici Azova u zatvoru, njihove pristalice svu krivicu svaljuju na državno rukovodstvo, pre svega na Vladimira Zelenskog. Kad su shvatili da nikako ne mogu da spasu svoje vojnike, iz Kijeva su poručili opkoljenim ukrajinskim vojnicima u skloništima čeličane "Azovstalja" da se predaju kako bi sačuvali živote. Kijevski mediji, doduše, nisu koristili termine predaja ni zarobljavanje, nego "evakuacija".

Pošto su danima ukrajinski mediji glorifikovali "heroje iz Azovstalja", koji su poručivali kako će se boriti do poslednjeg, sada pristalice Azova tvrde da ih je rukovodstvo sa Zelenskim na čelu izdalo.

Neosporno je da su ukrajinski vojnici bili dugo u okruženju i iz Kijeva su otvoreno poručivali da im vojno ne mogu pomoći već da se trude da preko turskog predsednika Redžepa Erdogana organizuju njihovu evakuaciju. Angažovao se i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Da su i dalje ostali u skloništima "Azovstalja", samo bi se povećavao broj poginulih i ranjenih, pa je predaja bila logična tim više što je iz Moskve data garancija da će im životi biti sačuvani, a ranjenicima pružena medicinska pomoć.

Ruski predsednik Vladimir Putin ispunio je svoje obećanje i sada se ukrajinski vojnici nalaze u zatvoru, a ranjenici u bolnicama u Donjeckoj republici. Glavešinama će biti suđeno, a oni koji nisu počinili zločine, biće razmenjeni.

Na teritoriji čeličane "Azovstalj" ruska vojska je pronašla još četiri ukrajinska vojnika koji su zalutali ili su hteli da se sakriju, pošto su se ostali predali. Predsednik Donjecke NR Denis Pušilin rekao je da ruska vojska i dalje pregleda ceo prostor čeličane, gde su bili opkoljeni ukrajinski vojnici.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading