U UKRAJINU STIŽE OVO MISTERIOZNO ORUŽJE Amerikanci tvrde da će im ovo doneti pobedu protiv Rusije (VIDEO)
Foto: Freepik/Liuzishan

Zapad tvrdi da su se dronovi pokazali efikasnima u borbenom delovanju, dok ruska strana svakodnevno prikazuje snimke oborenih dronova koje koristi Ukrajina.

Ukrajina trenutno koristi od turskih Bajraktara do malih američkih Svičblejd dronova.

Posebna misterija je dron „Phoenix Ghost„, koji je izgleda posebno dizajnirana samo za ukrajinske snage i njihove vojne ciljeve. SAD ih šalju kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini.

Projekat „Phoenix Ghost“ je velika misterija. O njegovim mogućnostima nije otkriveno ništa, ne zna se kako će biti lansiran, koji mu je domet i čime će biti naoružan.

Objavljene su samo informacije u tragovima. Do sada je 120 poklonjeno Ukrajini i razvijeni su od strane američkog vazduhoplovstva.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da će pružiti snažnu taktičku podršku. On je rekao da ne može da govori o detaljima jer su to vojna tajna, ali „uveravam vas, veoma su efikasni“.

Na osnovu te izjave da se zaključiti da će „Phoenix Ghost“ biti lagan, opremljen kamerom i eksplozivom. Biće to strateško oružje koje će imati dve funkcije, izviđanje i uništavanje neprijateljskih jedinica.

Zvaničnik je u ponedeljak rekao da je dron razvijen još pre rata u Ukrajini.

„Shvatili smo da tehnologija koju razvijamo u brojnim programima može biti od pomoći Ukrajini.“

Portparol Pentagona Džon Kirbi je to potvrdio, rekavši da su letelice „veoma blizu onome što je Ukrajini sada potrebno za borbu protiv ruskih snaga“.

Mediji navode i da se petina ovih letelica trenutno nalazi u Ukrajini i da se radi obuka o njihovoj upotrebi. Samo juče, dodaju, na obuku je otišlo dvadesetak vojnika.

Proizvodi ih AEVEKS Aerospace i nova su, napredna verzija klasičnih „dronova samoubica“. 

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete videti OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading