BUGARSKA NAPRAVILA KOBNU GREŠKU Sofija jednim potezom naljutila Putina i sad joj se crno piše?!
EPA

Po njegovim rečima, Bugarska se među prvima našla na udaru sankcija „Gasproma“ zbog svoje retorike prema Rusiji.

Ekspert podseća da je Bugarska takođe među prvima zatvorila svoj vazdušni prostor za Rusiju i proterala diplomate.

Sarijski je uporedio situaciju u kojima su se našle Bugarska i Poljska nakon obustave isporuka gasa iz Rusije. Kako kaže, Poljska zavisi od ruskog gasa 50 odsto i ima puna skladišta, što će joj omogućiti da prilično dugo izdrži. Sa druge strane, Bugarska godišnje potroši oko tri milijarde kubnih metara gasa, od koga je 90 odsto stizalo iz Rusije. Skladište gasa u Čirenu je popunjeno samo 18 odsto.

Sarijski smatra da će organizacijama za snabdevanje toplotom za mesec dana biti teško da pružaju građanima svoje usluge.

„Naravno, izlazimo iz grejne sezone, ali to ne znači da nećemo koristiti toplu vodu. Pored toga, pogođeno je prilično mnogo privrednih grana – na primer rafinerijama nafte je neophodna energija. To se odnosi i na staklenike – pojedini preduzetnici su već prestali da posluju zbog rasta cena energenata. To se dogodilo još zimus. Neke industrije koriste gas kao sirovinu – to su proizvođači đubriva, cementare, industrija stakla, metalurgija“, rekao je Sarijski za televiziju „Dir.bg“.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.

Nakon odluke „Gasproma“, ministar energetike Bugarske je rekao da je Bugarska obezbedila snabdevanje gasom za mesec dana unapred. Odmah nakon toga Vlada je objavila da su sa Grčkom dogovorene isporuke gasa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading