EVROPI PRETI EKONOMSKI KOLAPS ZBOG SANKCIJA RUSIJI Dva su moguća scenarija i oba su ZASTRAŠUJUĆA!
Shuterstoock

Inflacija u mnogim, čak i najrazvijenijim ekonomijama, obara sve moguće rekorde, kamate rastu, mnogi nemaju da kupe ni osnovne životne namirnice, struja i gas sve u skuplji... Još dublja kriza nesporno bi dovela do jačanja inflacije i oštrog pada životnog standarda, tvrde ekonomisti.

Sankcije s obe strane uveliko su na snazi, a najavljuju se i nove. Svih 27 članica Evropske unije odobrile su nove udarne pakete, koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke. Sankcije obuhvataju i zamrzavanje sredstava nekoliko ruskih banaka, a najava je da bi mogla uslediti i potpuna zabrana uvoza svih fosilnih goriva iz Rusije.

Ocena nekih ekonomista i političara na Zapadu je da Rusija ide ka najvećoj recesiji od raspada Sovjetskog saveza.

Istovremeno, poskupljenja i nestašice sve jače udaraju na standard građana širom Evrope. Inflacija je u Belgiji i Češkoj dostigla 8,8 odsto, Poljskoj 8,7 odsto, u Estoniji je 11, Litvaniji 14 procenata, BiH 8,8... U Turskoj je preko 60 odsto!

U prevodu, hleb je u Hrvatskoj od noćas 3 evra, u Milanu ga već neko vreme plaćaju više od 5 evra, brašno i ulje odavno je teško naći da rafovima po Austriji, Nemačkoj, ali i susednim zemljama... Gas je u Hrvatskoj poskupeo 14 odsto, struja skoro 10... Grčki radnici započeli su štrajk širom zemlje zbog, kako kažu, produbljivanja krize, rasta cena, smanjenih prihoda, ometanja rada trajektnog saobraćaja... Srbija istovremeno nestašice još nije videla i u odnosu na mnoge druge zemlje se dobro držimo.

Mnoge zemlje već ozbiljno razmatraju revidiranje svojih ekonomskih politika. Svoje ekonomske planove revidiraće i naša zemlja, potvrdio je predsednik Aleksandar Vučić.

- Nadam se samo revidiranju. Dojče Bank je izašla sa procenama za Nemačku i predviđaju recesiju za celu iduću godinu. Predviđaju bukvalno pakao za celu godinu. Mislim da ne može da bude gore od prve godine pandemije, ali ne mogu da isključim ni tu mogućnost. Ako dođe do otvorenog oružanog sukoba zapada i Rusije onda "piši sve propalo". Samo da žive glave sačuvamo - rekao je predsednik.

Ključno pitanje biće još dugo: "Može li se bez ruskog gasa i nafte, ali i bez pšenice kojom Rusija i Ukrajina snadbevaju ceo svet?"

Ukrajina i Rusija izvoze 30 odsto ukupnog svetskog izvoza pšenice. Najveći su i izvoznici suncokreta i suncokretovog ulja (Rusija 39 odsto, a Ukrajina 18).

Rusija je i jedan od najvećih dobavljača energije na svetu. Ona je drugi najveći izvoznik sirove nafte na planeti, posle Saudijske Arabije i najveći izvoznik prirodnog gasa, daleko ispred drugoplasiranog Katara. Oko 175 milijardi kubika, odnosno 40 odsto gasa i 30 odsto nafte, na godišnjem nivou, Evropa uvozi iz Rusije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading