ZELENSKI SE OBRATIO NEMAČKOM BUNDESTAGU U Evropi ponovo imamo zid, a nije Berlinski (VIDEO)
Printscreen

Zelenski je, u obraćanju nemačkom Bundestagu, kazao da govori posle tri nedelje rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine, osam godina od rata u Donbasu.

Optužio je Rusiju da uništava sve što su Ukrajinci izgradili, od bolnica, preko škola, do crkava.

Tvrdi da je u tri nedelje rata ubijeno na hiljade Ukrajinaca, među kojima I 108 dece, dodajući da se to dešava usred Evrope u 21.veku.

Kritikovao je da je međunarodna zajednica preduzela mnoge korake prekasno, zbog čega sankcije nisu dovoljne za zaustavljanje rata.

Zelenski je rekao da je bilo bolno videti kako nemački koncerni čuvaju veze sa Rusijom, a te poslovne veze se koriste za finansiranje rata.

“Mi se borimo za živote, i sigurni smo onoga što smo osećali ranije, a što svet nije video jasno. Odvojeni smo zidom, zidom u Evropi koji deli slobodu od neslobode, a taj zid je sve veći svakom bombom I svakom odlukom koja nije doneta”, poručio je on.

Zelenski je podsetio da se Ukrajina Nemačkoj obraćala i rekla da je Severni tok priprema za rat, a kao odgovor je dobijeno da se radi samo o privredi.

"Pitali smo šta da učini Ukrajina da uđe u NATO, a onda smo dobili odgovor da odluka još nije na dnevnom redu. Sada pitamo da li Ukrajina treba da uđe u EU. Za neke je to politika, ali i to je kamenje za taj novi zid, ako nam se to ne omogući. Kada smo tražili preventivne sankcije koje bi pokazale agresoru da ste jaki, videli smo da se one odlažu zbog privrede. Sada su ekonomski odnosi vaše zemlje i države koja je izazvala rat most preko zida koji nas odvaja“, istakao je Zelenski.

RUSKI PSIHOLOG ANALIZIRAO PONAŠANJE ZELENSKOG Ono što je rekao o njemu ŠOKIRAĆE SVET


Apelovao je na Nemce, u ime Ukrajinaca, da podrže Ukrajinu u ovom ratu.

"Mi se borimo za slobodu, branimo vrednosti bez vaše podrške. Zašto je zemlja koja je preko Okeana sada bliža nama? Zato što imamo zid, koji ne vidimo, ali je sve veći“, konstatovao je on.

Zahvalio se, u svom obraćanju, nemačkim građanima koji pomažu Ukrajincima, novinarima za iskreno izveštavanje i prikazivanje zla koji čine Rusi, a i nemačkim kompanijama koje nisu stavile privredu iznad svega.

„Mi smo Ukrajina, mi smo u Evropi. Teško je bez pomoći sveta da odbranimo Ukrajinu i Evropu“, poručio je Zelenski.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading