PRETE NAM JEZIVI PRITISCI Zbog sukoba u Ukrajini, Zapad će tražiti da udarimo na Ruse?
AP/Darko Vojinović

Prema njihovim rečima, naša država uspela je da smanji pritiske glasanjem u UN, ali Zapad neće tek tako prestati sa zahtevima da Beograd politički potpuno zarati sa Moskvom.

Ivo Visković, bivši ambasador u Nemačkoj, kaže da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo jako neprijatno za Srbiju, koja bi se u tom slučaju verovatno susrela sa kontrasankcijama.

- Posledice bi bile i energetske i političke prirode. Rusija bi se verovatno odrekla stava u vezi sa Kosovom u Savetu bezbednosti UN, a to je teško prihvatiti. Zato je ovo što je do sada uradila država najbolje u zadatim okolnostima. Pritisci će biti sve snažniji i biće jako teško, ako je uopšte moguće, odoleti zahtevima Zapada, koji sada Srbiju posmatra kao jedinu državu u Evropi koja nije spremna da se potpuno priključi njihovoj politici prema Rusiji - naglašava Visković.

Istoričar Aleksandar Životić ističe da Srbija mora dugoročno da razmišlja o tome gde će biti sutra.

Da našoj zemlji dolazi težak period, potvrđuje i Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

- Jedna od ključnih stvari bilo je glasanje u Ujedinjenim nacijama, koje je svakako relaksiralo pritiske. Ali to sigurno ne znači da će pritisci potpuno prestati - zaključuje Pribićević.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Ja

08.03.2022 10:26

Nemaju to pravo da vas sa silom teraju da budite protivnici rusije jer niste i to nesme da bude i da nesmeju biti sile kako mogu da protive naroda to nemaju pravo da rade srbija ima pravo da brani svoje pravo i da ona odluci za sebe i niko drugi !!!

Ja

08.03.2022 10:29

Za taj rat u ukraini nije kriva srbija niti je rusija nego oni sami sto su se mesali u tudjoj zemlji i da je to istina i nesme biti sile terati tudje zemlje da se protive narodu bez ikakvog razloga to nemaju pravo da rade !!!

Ja

08.03.2022 10:34

I da se i oni svi tamo smire svega ce biti dobro i da se nesmeju ciniti sile i da srbija nemoze nije nikome kriva srbija ima pravo da se brani od nepravdi i sila nesmese protivi da narod bude protiv naroda srbija nije za nikoga kriva !!!

Ja

08.03.2022 10:37

Srbija ima svoju zemlju i da ona moze da odluci sama sebi i da sile nisu potrebni i da niko netreba biti protiv nikoga !!!

Ja

08.03.2022 10:42

Da srbija necini rusiji nepravdu to nisu zasluzili i netreba biti samo koristi pravde treba biti ne sile i mrznje protiv naroda sto nisu zasluzili to su iskreni bili prema srbiji i njenoj zemlji !!!

ISKUSTVO

08.03.2022 11:00

Znam ja predsednice da ce biti ogromni pritisci. Izdrzali smo mi i bombe oko sebe, ja sam imala radnu obavezu, ali nismo klekli ni pred kim. Vama ce pretiti kako ce povuci svoje investitore. Iskusni savet: "Zelimo da ostaneta, a ako odlucite da odete vasa mesta cemo popuniti kineskim firmama, a to znaci povratka vise nikada nema". Sve se predsednice moze oprati, ali prljavi obraz nikada. Izdajnik je izdajnik za sva vremena. Zbog onoga veta,nema klecanja.