OVAJ RUSKI POTEZ JE GORI OD NUKLEARNE BOMBE Američki analitičar tvrdi da se Zapad nikada neće oporaviti
Foto: Shutterstock

Ministarstvo industrije i trgovine pozvalo je ruske proizvođače đubriva da smanje količine za farmere zbog problema sa isporukom stranih logističkih kompanija, navodi se u saopštenju.

Zemlja koja se suočava sa sve većim međunarodnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, glavni je jeftini izvoznik svih vrsta hranljivih materija za useve.

- Gubitak Rusije i njenog velikog izvoza bio bi ozbiljan šok za tržište - rekao je Aleksis Maksvel, analitičar Blumbergovog zelenog tržišta, prenose mediji.

Ovaj potez Rusije dodaje još veću neizvesnost globalnom tržištu u trenutku kada farmeri u Brazilu, najvećem svetskom uvozniku đubriva, već imaju problema sa dobijanjem hranljivih materija za useve.

Južna Amerika predvodnik je u globalnom izvozu soje, kafe i šećera, tako da bi smanjena dostupnost đubriva i viši troškovi mogli da pogoršaju inflaciju hrane.

Izjava američkog senatora o Putinu podleže krivičnom gonjenju

Indeks cena đubriva u Severnoj Americi na zelenim tržištima porastao je u petak za 10 odsto, što je najviši nivo od decembra. Cene popularnog azotnog đubriva uree porasle su za još 5 procenata u Nju Orleansu ove nedelje.

Cene đubriva su već bile u porastu zbog krize prirodnog gasa u Evropi koja je primorala neke proizvođače da smanje proizvodnju ili da je, u nekim slučajevima, zatvore. Prirodni gas je ključni sastojak u pravljenju đubriva na bazi azota. Povišene tarife, ekstremni vremenski uslovi i sankcije Belorusiji, takođe doprinose rastu cena.

- Zamena njihovih količina bi u najboljem slučaju trajala skoro pola decenije, a u nekim slučajevima bi se pokazalo gotovo nemogućim jer je Rusija veliki izvor mineralnih naslaga. Veći od svih pronađenih na nekoliko drugih globalnih lokacija - rekao je Maksvel.

Zaustavljen izvoz iz Rusije bi značio veće troškove za poljoprivrednike širom sveta, potencijalno povećanje troškova hrane kada globalne cene dostignu rekordne vrednosti, prenosi "Bloomberg".

Sve vesti o konfliktu u Ukrajini pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
fefe

06.03.2022 17:33

sad Putina naplacuj sve u zlatu, pa da vidimo, kolko vredi dolar....