VELIKI POŽAR U NUKLEARNOJ ELEKTRANI ZAPOROŽJE! Zelenski usred noći poslao dramatičan apel i upozorenje
Printcreen/Twitter

Veliki požar je izbio u kompleksu Nuklearne elektrane Zaporožje posle napada ruske vojske, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se usred noći dramatičnim apelom i upozorenjem da je "cela Evropa u velikoj opasnosti". 

Vatra je zahvatila oblast oko jednog od 6 nuklearnih reaktora u ovoj elektrani na jugoistoku Ukrajine, a portparol elektrane je neposredno posle izbijanja požara izjavio da su "ruski napadi još u toku i da vatrogasci ne mogu da pristupe gašenju", javlja BBC.

Ipak, jutros u pet sati je javljeno da su vatrogasci uspeli da dođu na lokaciju požara u elektrani Zaporožje, pošto je "vatra izbila u jednoj zgradi posle granatiranja od strane Rusa", kako su objavile ukrajinske službe.

Prema prvim informacijama, vatra je zahvatila jednu zgradu u nuklearnom kompleksu, i to njen treći, četvrti i peti sprat.

Kako je javljeno, "vatrogasci su stigli na lice mesta oko 4.20 po srednjeevropskom vremenu".

Vatra je gorela oko sat vremena.

Zvaničnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i zvaničnici američke vlade su stupili u kontakt sa ukrajinskim vlastima.

Grejem Elison, stručnjak za nuklearnu bezbednost sa Harvarda, rekao je da bi reaktor mogao da bude ugrožen ako se požar nastavi, i da bi u tom slučaju moglo da dođe do curenja radijacije nalik onom u Černobilu 1986. godine.

U isto vreme, on je upozorio da je prerano zaključiti šta se tačno dešava u Zaporožju, te da radnici - Ukrajinci i verovatno i Rusi - rade zajedno kako bi sprečili nešto katastrofalno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading