SRBIJA JE DONELA NAJBOLJU MOGUĆU ODLUKU Državni vrh s predsednikom na čelu odoleo stravičnim pritiscima i stavio interes zemlje na prvo mesto
Alo!

Povodim aktuelnih dešavanja u Ukrajini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u petak veče zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u kojima su glavne tačke te da naša zemlja neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. A te odluke, saglasni su stručnjaci i diplomate, predstavljaju vrhunski izbalansiran državnički potez koji oličava stav vojno neutralne države.

SRBIJA JE DONELA NAJBOLJU MOGUĆU ODLUKU Državni vrh s predsednikom na čelu odoleo stravičnim pritiscima i stavio interes zemlje na prvo mesto

Foto: Tanjug

 

 

U situaciji koja je izuzetno teška za ceo svet naš državni vrh potegao je pravi šah-mat potez koji je retko koja država bila u mogućnosti da izvede, a to je da poštuje međunarodno pravo koje se odnosi na celovitost teritorijalnog integriteta zemalja, ali takođe i da ne okreće leđa Rusiji, koja važi za bratsku državu i koja nije uvodila sankcije Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine.

Predsednik nije popustio  pod pritiskom Zapada da uvede sankcije Rusiji, već je mudro ćutao dok se na trećoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost nije usaglasio stav koji odgovara politici koju danas dosledno Srbija vodi.

Karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Branka Latinović izjavila je da su zaključci Srbije koje smo čuli od predsednika  Vučića o dešavanjima u Ukrajini dobri i sveobuhvatni.

SRBIJA JE DONELA NAJBOLJU MOGUĆU ODLUKU Državni vrh s predsednikom na čelu odoleo stravičnim pritiscima i stavio interes zemlje na prvo mesto

Alo!

 

 

- Bili su enormni pritisci na Vučića, ali zaključci su dosta dobri, sveobuhvatni, uravnoteženi, rečeno je sve! Vučićeva izjava je jako odmerena i, za razliku od izjava iz regiona, ona obuhvata veći segment - rekla je Branka Latinović.

I Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj i Velikoj Britaniji smatra da je odluka Srbije izvanredna.

- To je jedina moguća odluka! Moramo da podržimo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a mi Rusiji ne možemo uvesti sankcije zbog svojih vitalnih interesa - rekao je on.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko takođe se oglasio i rekao da Rusija razume Srbiju i ne pita ništa.

On je istakao da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako je rekao, doslednost predsednika Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici. Bocan-Harčenko je rekao i da Zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

I američka ambasada u Srbiji saopštila je da pozdravlja stav Srbije o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajini.

„Sjedinjene Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije“, saopštila je Ambasada SAD na svom zvaničnom Tviter nalogu.

 

 Vučić je poslednji hrabar i samostalan lider u Evropi!

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je stav naše zemlje pokazao da Srbija ima slobodnog i hrabrog vođu koji se izborio da vodi nezavisnu politiku.

- Sve zemlje u regionu uvele su sankcije Rusiji ne zato što štite međunarodno pravo već zato što im je naređeno da tako učine. Da se Vučić povijao pred moćnima, Srbija već dugo ne bi imala ni gas ni gasovod, privreda bi nam se raspala bez energenata, a kuće bi grejali samo bogati. Vojska bi nam bila raspuštena i goloruka, molili bismo za vakcine, bolnice i puteve bismo gledali samo u drugim zemljama - izjavio je Vulin, i dodao da je Vučić poslednji hrabar i samostalan lider u Evropi i da zato Srbija može da se odupre i ne izgubi prijatelje koje smo sticali vekovima.

 Spremni smo da prihvatimo izbeglice iz Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se juče s ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem, koga je upoznao sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost. On je rekao je da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasivši da su opšteprihvaćeni principi zaštite međunarodnog prava osnova spoljne politike Srbije. Ministar je istakao spremnost naše države da prihvati izbeglice iz Ukrajine i da, u skladu sa našim mogućnostima, uputimo humanitarnu i medicinsku pomoć.

 

Đilasovci priznali: Zbog Vučićevih poteza narod ne mora da strahuje da će gladovati!

Aleksandar Milošević, urednik ekonomije u Đilasovom listu „Danas“, koji ima zamerke na svaki potez države i Vlade Srbije, ipak je morao da prizna i pohvali najnoviju meru Aleksandra Vučića.

- Da, dobro je što je država odlučila da te neke ključne robne rezerve produži na tri meseca, da napravi zalihe jer su i Rusija i Ukrajina veliki poljoprivredni proizvođači - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

27.02.2022 13:13

Živeo precednik ! Doneo je stravičnu odluku pod najboljim pritiskom ! Čestitamo !