NOKAUT SAD ustuknule pred Putinom!
Sajt predsednika Rusije

I pored brojnih teških optužbi i uvijenih pretnji koje je predsednik SAD uputio svom ruskom kolegi, ispostavilo se da su sve to bile samo jalove reči, konstatuju zapadni, a naročito američki mediji. Kako se ispostavilo, Putin je odneo veliku diplomatsku pobedu pošto je Bajden izjavio da slanje američkih vojnika u Ukrajinu nije opcija, kao i da je spreman na ustupke NATO po planu širenja zapadne alijanse na istok.

Ugledni „Fajnenšel tajms“ piše da je Bajden načinio „značajan diplomatski ustupak Rusiji“ izjavom da se priprema susret na kojem bi bila razmotrena zabrinutost Moskve zbog širenja NATO i raspoređivanja trupa u zemlje koje se graniče sa Rusijom. Datum sledećeg susreta Bajdena i Putina, piše taj list, biće najavljen krajem nedelje. Takođe, izgleda da zapadni saveznici nisu zadovoljni načinom na koji je Bajden komunicirao s Putinom, pošto se navodi i da će tom sastanku iz NATO prisustvovati još četiri američka ključna saveznika. Dakle, Bajden će ponovo, kao i na onlajn samitu s Putinom koji je za razliku od njega sedeo sam, imati „pomoć prijatelja“.

Ambasada Rusije: Izjava o nuklearnom napadu nepromišljena

Ambasada Rusije u SAD nazvala je nepromišljenim izjave republikanskog senatora Rodžera Vikera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja protiv Rusije zbog situacije oko Ukrajine.

Diplomatska misija je istakla da američki političar koji radi u zakonodavnom telu „ne dolikuje da se šali sa nuklearnim oružjem“.

Takođe, agencija AP navodi da će SAD pritisnuti Kijev da i zvanično da autonomiju Donbasu, čime bi se rešilo krizno žarište koje preti da postane novo evropsko ratište, a zbog čega SAD i njeni saveznici uporno okrivljuju Rusiju. Jedini problem je kako to učiniti, a da ne bude očigledno da je u pitanju još jedna Putinova pobeda.

Povodom sastanka sa Bajdenom oglasio se i ruski predsednik Putin, koji je izjavio da je problem nastao onog trenutka kada je Zapad shvatio da se Rusija oporavila posle dugogodišnje krize i da im je postala konkurent.

- Zapad je počeo da vodi takvu politiku čim je Rusija počela da se izvlači iz teškoća, posebno kada je povratila ustavno jedinstvo, što nije bilo lako učiniti. Kada je počela da se razvija videli su da Rusija postaje konkurent, kako u političkoj areni, tako i u oblasti međunarodne bezbednosti - rekao je Putin, dodavši da se ograničenja i sankcije uvode pod izgovorom osiguravanja bezbednosti SAD, ali da je to potpuna besmislica, jer se po njemu radi o pokušaju obuzdavanja razvoja Rusije.

I pored svega ovoga, iz Ukrajine i dalje stižu oštre reči upućene ka Moskvi, pa je tako ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba izjavio da bi mnogo ruskih vojnika poginulo ukoliko bi Rusija pokrenula invaziju na njegovu zemlju. Ostaje da se vidi koliko će takvi glasovi stizati iz Kijeva, odnosno kada će ih i kako Vašington utišati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading