škola upis,
Tanjug/Sava Radovanović

Naziv skole je “Primo Ministro” a cilj je da se mlade Italijanke pripreme za učešće u političkom životu, piše sedmični magazin “Elle”, izdanje za Italiju.

U Italiji, za razliku od drugih zemalja članica EU, politička karijera je još uvek dominantno muški posao.

Žene u Italiji čine polovinu ukupne populacije od 64 miliona stanovnika, a samo jedna trećina političara na nacionanom nivou su žene i tek jedna petina na lokalnom novou.

Italijanski Ustav predviđa jednakost polova, ali sve do 2003. godine to je u političkom životu bilo samo deo teorije. Od tada je na snazi zakon koji precizira paritet žena i muškaraca na politickim funkcijama.

Jedna od osnivača škole Florinda Saieva je rekla, kako izveštava magazin “Elle”, da se ne mogu sve mlade žene i devojke svrstati u kategoriju onih koji misle samo na lepotu, estetiku, na one koje zavise od društvenih mreža i da su bez istinskih vrednosti.

- Žene osvajaju politički život na prirodan način, a mi smo tu samo da im pomognemo, kaže Saieva.

Politčka škola “Primo Ministro” je otvorila i svoju fejsbuk stranicu,na kojoj danas povodom Dana Republike Italije objavljuje podsećanje da su 2. juna 1946. godine, žene prvi put u istoriji Italije uspele da ostvaruju pravo glasa.