"POKRENULI SU TOČAK HOLOKAUSTA" Zelenski brutalno pljunuo na Rusiju, Putin mu ovo neće zaboraviti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je tokom svoje posete Poljskoj SSSR jednim od krivaca za početak Drugog svetskog rata.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski, Foto: EPA/Tatyana Zenkovich

"Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta", izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet "nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine".

Govoreći o oslobođenju logora "Aušvic", predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.

Pokušaj revidiranja istorije

U poslednje vreme Poljska pokušava da prebaci odgovornost na Rusiju za početak Drugog svetskog rata. Parlament zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

Aušvic
Aušvic, Foto: Tanjug/AP

Međutim, sredinom decembra je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je upravo Poljska bila među onim državama koje su sklapale dogovore sa Nemačkom i da Rusija poseduje dokumente koji to potvrđuju.

Šef ruske države je, između ostalog, ispričao kako je poljski ambasador u Trećem rajhu obećao da će podići spomenik Adolfu Hitleru zbog planova da protera Jevreje u Afriku. Putin ga je nazvao "antisemitskom svinjom".

Varšava to nije priznala, a ruski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova. Putinove reči su izazvale nezadovoljstvo poljskih vlasti, koje pokušavaju da prebace odgovornost za početak rata na SSSR, pozivajući se na pakt Molotov-Ribentrop.

Povezane vesti

 • Korisnik: ax
  28/01/2020 - 22:18
  Ukrainci su isti kao Hrvati, većina su bili nacisti, a sad se hvale antifašizmom. Zato su i danas u veoma bliskim odnosima.
 • Korisnik: Mile
  28/01/2020 - 21:51
  se pljuje, nevolja je kad pljuvacina posle mora jezikom da se ocisti.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi