Migranti
Shutterstock
Migranti

Shutterstock

Migranti, Foto: Shutterstock

Evropa na tih način vojno ojačava granicu Grčke i Turske, ne bi li zaustavila najezdu migranata! Novi talas migranata koji preko Turske pokušavaju da se domognu evropskih zemalja, a koji preti da bude veći od onog iz 2015. i 2016. godine, podstakao je evropske države da Grčkoj ponude čak i vojnu i policijsku pomoć.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer izjavio je da je Turska od EU tražila da joj se direktno prebaci preostali novac iz paketa od šest milijardi evra za pomoć migrantima na njenoj teritoriji, ali da Evropa to ne može da prihvati, jer Ankara trenutno ratuje u Siriji i Libiji. - Rat mnogo košta, a EU sigurno neće finansirati Erdoganove ratove – poručio je Nehamer.

 

Austrijske vlasti juče su saopštile da su spremne da u Grčku pošalju 13 pripadnika „kobri“, specijalnih jedinica policije, s oklopnim vozilom i dronom, kao i novčanu pomoć, a prethodno je i ministar spoljnih poslova Poljske Marijuš Kaminski izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne sa po 100 graničara i policajaca. Slične ponude iznele su Mađarska i druge zemlje.

Poljska spremna da pošalje po 100 graničara i policajaca, Austrija 13 specijalaca, a pomoć nudi i Mađarska.

Brisel je, procenjuju zapadni analitičari, spreman na očajničke mere ne bi li se sprečilo ponavljanje, pa čak i pogoršanje situacije iz 2015. i 2016. godine, kada je iz Turske preko Balkana u zemlje EU došlo više od milion migranata. Iako je tada bilo dogovoreno da svaka država primi određenu kvotu izbeglica, bilo je i onih koje nisu želele da budu deo tog dogovora, kao što su Mađarska, Poljska i Austrija, koje su sada prve ponudile vojnu pomoć Grčkoj.

Migranti

Foto: Tanjug / AP

Migranti, Foto: Foto: Tanjug / AP

- Pružićemo Grčkoj svaku moguću pomoć. Moramo nešto da uradimo po ovom pitanju - izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Kako ocenjuju analitičari, aktuelna migrantska kriza, do koje je došlo kada je Turska odlučila da pogazi dogovor s EU po kojem je, za veliku finansijsku pomoć, držala pod kontrolom migrante na svojoj teritoriji, preti da uzdrma bezbednosni sistem Evropske unije i ojača partije ekstremne desnice.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je dodatnu pomoć Grčkoj od 700 miliona evra, kako bi se toj državi pomoglo u borbi s migrantskom krizom.

"Pružićemo Grčkoj svaku moguću pomoć. Moramo nešto da uradimo po ovom pitanju", Viktor Orban, premijer Mađarske

 



Grčka vojska i specijalne policijske snage za razbijanje demonstracija su u konstantnom stanju povišene gotovosti na granici sa Turskom, na kojoj svakodnevno dolazi do novih incidenata, što s migrantima, a što sa turskim snagama bezbednosti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je juče da se u Srbiji trenutno nalazi više od 6.000 migranata, od kojih je većina smeštena u kampove i da je situacija pod kontrolom. - Kod nas je situacija oko migrantske krize kao i 2015. Stvari su pod kontrolom, život se odvija, kako u vojsci kažu, planski i organizovano - rekao je Vulin, i dodao da nema nikakve opasnosti za građane Srbije.

 


U Turskoj se, inače, nalazi 3,6 miliona izbeglica iz Sirije, a strahuje se da će ih biti još više. Iako ta država evropsku granicu deli sa Grčkom i Bugarskom, interesantno je da na bugarskoj granici do sada nije bilo nikakvih incidenata i najezde migranata.