boing, ukrajina, avion, obaranje
printscren youtube
boing, ukrajina, avion, obaranje

printscren youtube

boing, ukrajina, avion, obaranje, Foto: printscren youtube

* Obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom

* Holanđani za obaranje optužili Rusiju

* Rusija pita zašto su kobnog dana bili isključeni svi ukrajinski radari

Ambasador Ruske Federacije u Holandiji Aleksandar Šuligin je povodom pete godišnjice od pada malezijskog „boinga“ u Donbasu, u kome je poginulo 298 ljudi, izjavio da Ukrajina i dalje manipuliše istragom.

Šuligin je istakao da i dalje nije uspostavljen ravnopravni odnos između Holandije i Rusije u istrazi o padu tog aviona, da zajednička istražna komisija, zadužena za taj slučaj, predstavlja „zatvoreni klub“, kao i da sve informacije koje ta grupa saopštava pružaju Ukrajini mogućnost da manipuliše istražnim procesom.

 

„Rusija je poslala sve informacije koje je istražna komisija tražila, dok Amerika i Ukrajina to nisu učinile. Ukrajina je izmislila neku novu bajku o tome da su svi radari baš tog dana bili na servisu, a istražna komisija ju je potom prihvatila kao činjenicu“, istakao je ruski diplomata.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Šuligin je naveo i da komisija pod „saradnjom“ smatra isključivo situaciju u kojoj joj Rusija šalje informacije koje bi potvrdile „zvaničnu verziju“, a sve ostalo što Rusija pokušava da predoči svetu tumači se kao „pokušaj da se istraga skrene s pravog puta“.

 

Ruski ambasador je rekao i da Holandija Rusiji nije poslala nikakav zahtev za izručenje osumnjičenih u slučaju rušenja „boinga“.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

 

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

boing, ukrajina, avion, obaranje

printscren youtube

boing, ukrajina, avion, obaranje, Foto: printscren youtube

 

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letlu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.