Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa
Alo.rs
Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa

Alo.rs

Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Alo.rs

Svetska zadravstvena organizacija pohvalila je Švedski model borbe protiv epidemije korona virusa, a dr. Majk Rajan, ekspert za vanredne situacije pojasnio da su vlasti Švedske umesto totalne blokade i karantina uveli mere koje su se oslanjale na samokontrolu i disciplinu građana.

Norveška je sa 5,4 miliona stanovnika imala ukupno 7680 zaraženih i 207 smrtnih slučajeva, a u Finskoj sa 5,5 miliona stanovnika potvrđeno je 4906 inficiranih i 206 preminulih osoba .

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Mi moramo kontrolisati situaciju, ne možemo ići prema potpunom haosu. Niko izuzev nas nije primenio ovaj način, zasto bi mi u Švedskoj morali biti pokusni kunići, rekla je Cecilija Soderberg, nuklearni fizičar i jedna od potpisnica pisma švedskoj vladi.

Dr. Rajan rekao je da mnogi misle da je Švedska ignorisala epidemiju, da nije uvela karantin i da je jednostavno pustila da se virus slobodno širi.

- To je daleko od istine. Umesto blokade u Švedskoj su uvedene stroge mere ličnog distanciranja, i izolacije osoba koje su u staračkim domovima. Ono što su švedske vlasti učinile i što se pokazalo uspešnim, je politika saradnje sa građanima, auto-distanciranja i auto-regulacije - rekao je on.