Džonatan Lerd
Twitter printscreen
Džonatan Lerd, Foto: Twitter printscreen

U roku od mesec dana bio je u crvenim čirevima i ogulio se unutar i izvan tela.

Koža na celom telu se oljuštila, ostavljajući njegovo telo izloženo i pod rizikom od infekcije.

Svinjska koža bila mu je privremeno postavljena na lice kako bi zaštitila ranu dok zaraste.

Muškarcu su zašivene oči, a lice prekriveno svinjskom kožom nakon što je pretrpeo retku reakciju na antidepresiv koji je prouzrokovao da „gori iznutra“.

Džonatanu Lerdu iz Grinfild u državi Indijana prepisane su tablete u aprilu 2016. godine kako bi poboljšao raspoloženje nakon što mu je dijagnostikovan bipolarni poremećaj.

U roku od mesec dana nakon uzimanja tableta, 38-godišnjak je imao simptome nalik gripu, a oči su mu bile toliko bolne da se osećao kao da ih "seče staklo".

Simptomi su brzo eskalirali i on je razvio crvene sirove čireve unutar usta i usana, kao i na zadnjem delu grla i po celom telu.

Retko stanje uzrokuje da imuni sistem napada zdravu kožu, sluznicu, genitalije i oči.

Koža na licu ovog muškarca je počela da truli i ljušti se, ostavljajući njegovo telo izloženo i sklonom infekciji.

Lekari su mu omotali lice u transplante svinjske kože koji održavaju rane sterilnim pre nego što se propisan transplant može da se uradi na koži. Oni se dugo upotrebljavaju kao previjanje rana kod pacijenata sa opekotinama.

Džonatanu Lerdu iz Grinfilda u državi Indijana prepisani su tablete lamotrigina u aprilu 2016. godine kako bi poboljšali njegovo raspoloženje nakon što mu je dijagnostikovan bipolarni poremećaj.

On je imao poremećaj koji pogađa kožu, sluznicu, genitalije i oči. Izaziva da imuni sistem napada zdravu kožu i delove tela. Lekari su deo njegovog lica umotali u svinjsku kožu kao zavoj za rane kako bi sprečili infekciju

SJS često počinje simptomima sličnim gripu, praćenim crvenim ili ljubičastim osipom na koži koji se širi i formira plikove.

To isto radi na sluznici, reproduktivnim organima i očnoj jabučici.

Sluznice su mekani tanki slojevi tkiva koji iviče probavni sistem, unutrašnjosti usta i nosa i genitalija.

Kada je gospodin Lerd primljen u bolnicu, lekari su se uskomešali kako bi spasili što više njegove zdrave kože.

Čak su mu dve nedelje zašili oči u pokušaju da zaštite očne jabučice, jer ih je poremećaj učinio ultra osetljivim na svetlost.

Podsećajući na svoje teškoće, gospodin Lerd je rekao: 'Kada imate ovaj sindrom, vi u osnovi izgorete iznutra"

'Počinje kao osip, a zatim osip izbija u plikove.

'Zatvorili su mi oči kako bi zaštitili moj vid i vezali ruke tako da nisam mogao da iščupam cev koja mi je bila do grla.

Stavljanje svinjske kože na otvorenu ranu, postupak poznat kao transplant tj. presađivanje svinjske kože, tretman je koji se obično koristi kako bi se pomoglo ljudima koji su pretrpeli teške opekotine.

Opekotine i otvorene rane postaju vrlo podložne bakterijskim infekcijama, koje brzo mogu postati smrtonosne, a takođe su i izuzetno bolne ako su nervni završeci izloženi vazduhu.

Presađivanje ljudske kože - u idealnom slučaju od samog pacijenta - je zlatni standard što se tiče tretmana za povrede poput ove, ali one u početku nisu uvek dostupne.

Koža svinja može se presaditi - postupak koji se naziva ksenograft - da bi se privremeno zaštitila rana od bakterija i virusa iz spoljašnjeg okruženja, a takođe da bi se smanjio bol pokrivajući ranu nečim što oseća kao normalno meso.

Koristi se svinjska koža jer je toliko slična onoj kod ljudi. Takođe se često koristi u naučnim studijama ili ispitivanjima kožnih postupaka.

Koža se prethodno obrađuje u laboratoriji kako bi se osiguralo da je sterilna. Lekari takođe mogu koristiti sintetičke kožne obloge ili kožne presadke mrtvih ljudi.

U roku od mesec dana od uzimanja antidepresiva, 38-godišnjak (oporavlja se u bolnici) imao je simptome nalik gripu, a oči su mu postale tako upaljene da je osećao kao da ih „seče staklo“

Simptomi su brzo eskalirali i on je razvio crvene sirove čireve unutar usta i usana, na leđima grla i po celom telu

Ne sećam se puno. Dolazio sam sebi, pa se onesvešćivao. Osećao sam se kao da sanjam sve vreme, mislim da zaista nisam znao da su mi oči ušivene.

Morao sam da komuniciram sa svojim roditeljima olovkom i papirom jer nisam mogao da razgovaram, pa bi oni nešto rekli, a ja bih napisao (svoje odgovore).

Rekao sam nešto poput: "Hoću li umreti?" jer nisam znao i bilo im je to teško pročitati. Izgledao sam užasno, izgledao sam kao avionska nesreća.

Gospodin Lerd rekao je da u početku nije obraćao pažnju na svoje simptome jer je mislio da se njegovo telo prilagođava lekovima.

Dodao je: "Ali kad sam se probudio jednog jutra, osetio sam jezikom ispupčenja u ustima i pomislio sam "šta je to? To je čudno".

Bili su poput crnkasto crvene boje i kad sam otvorio usta i koristio baterijsku lampu telefona da bolje vidim, nazad na grlu grla imao sam dve ili tri različite izbočine iste boje, poput čireva.

Oči su mi počele osećati kao da imaju male komadiće stakla, bilo je vrlo neprijatno i uplašio sam se da ih dodirnem ili trljam, jer sam se bukvalno osećao kao da ću iseći oči.

Gospodin Lerd, koji se već borio sa depresijom i bipolarnim poremećajem, rekao je da se osećao bespomoćno u bolnici.

Dodao je: „Čak i jednostavne stvari poput odlaska u toalet nisam mogao a da ne zovem medicinsku sestru. Osećao sam se veoma ranjivo.

„Jedna od medicinskih sestara koje se sećam bila je neverovatna, odvela me je pod tuš, tako da sam mogao prvi put da se istuširam posle tri nedelje, i morao sam da se skidam pred njom, i počeo sam da plačem, samo sam se osećao potpuno ranjivom.

"Bio sam na milosti ove osobe koja me je morala voditi i okupati. Bio je to zaista čudan osećaj."

1. juna Džonatan je pušten iz bolnice i od tada se nastavlja oporavljati. Koža će mu na kraju zarasti.