vožnja, automobili
printskrin
vožnja, automobili

printskrin

Foto: printskrin

Proizvodna linija na kojoj se izrađuje model Leon u fabrici u Martorelju, sada je gotovo neprepoznatljiva.

Fabrička traka prenamenjena je kako bi se na njoj izrađivali automatizovani ventilatori koji će pomoći zdravstvenom sistemu tokom krize sa virusom COVID-19.

Prelazak od proizvodnje automobila do ventilatora u rekordnom roku rezultat je intenzivnog rada mnogih zaposlenih u kompaniji SEAT kod kojih je solidarnost bila moćna pokretačka snaga.

- Motivacija svih koji učestvuju u ovom projektu je to što pomoću našeg znanja možemo da masovno proizvodimo opremu koja će nam spasiti živote - kaže Nikolas Mora iz proizvodnog pogona u Martorelju, u Kataloniji.

seat

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Od početka situacije izazvane COVID-19, u SEAT-u je pokrenuto nekoliko inicijativa za borbu protiv širenja virusa.

Konkretno, za proizvodnju materijala i uređaja koje traže velike bolnice, kao što su ventilatori, tim inženjera marljivo se bavio dizajniranjem nekoliko prototipova, sve dok se nisu odlučili za proizvodnju konačnog modela.

Projekat uključuje korišćenje komponenti za proizvodnju vozila sa linija SEAT-ovih modela od čega je ključni elemenat prilagođeni motor brisača vetrobranskog stakla.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Cilj je bio da se naprave ventilatori najvišeg kvaliteta, a rezultat je OxyGEN.

Dizajniran u saradnji sa Protofi.XYZ, svaki od ovih ventilatora ima više od 80 elektronskih i mehaničkih komponenti i podvrgava se temeljnoj kontroli kvaliteta uključujući sterilizaciju ultraljubičastim svetlom.

Ventilator je trenutno u fazi dugotrajnog testiranja u okviru procesa odobrenja. U međuvremenu, linija nastavlja da funkcioniše zahvaljujući mnogim zaposlenima koji su neumorno radili na ovom projektu.