Izbori
Profimedia
Izbori

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Glasačke kutije deo su ručnog prebrojavanja glasova sa izbora u maju, koje je deo zakona koji je irački parlament usvojio u sredu, preneo je Rojters.

"Mesta za skladištenje glasačkih kutija iz Rusafe, koje pripadaju izbornoj komisiji, sada gore. Snage civilne odbrane su na putu, ali mogu da vam kažem da su sve kutije i papiri izgoreli", rekao je lokalni zvaničnik.

Odlazeći predsednik iračkog parlamenta Salim al-Džaburi smatra da bi parlamentarni izbori, održani 12. maja, trebalo da budu ponovljeni, nakon što je skladište s glasačkim kutijama zahvatio požar.

"Zločin paljenja skladišta glasačkih kutija u oblasti Rusafa je nameran čin, planirani zločin, čiji je cilj da se sakriju slučajevi prevare i manipulacije glasača, laganjem iračkog naroda i promenom njihove volje i izbora", naveo je u saopštenju Džaburi, koji je izgubio svoje mesto na izborima u maju.

On je pozvao snage bezbednosti da privedu odgovorne pravdi.

Rusafa je okrug Bagdada na istočnoj strani reke Tigar.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su u požaru uništena neka dokumenta i oprema.

Tagovi

Komentari (1)

Цицка

11.06.2018 07:07

Можда су им наши дали савет, они од 5.Октобра . Зашто се никада није испитала та ствар без обзира на проток година .Да ли је неко и ко имао задатак да запали Скупштину и гласачке листиће . Ако се није испитало тако нешто може се стећи утисак да су у "послу на политичкој сцени " сви заједно.То би требала бити дужност и према здању Скупштине и према украденим уметничким делима као и према изборној вољи грађана који су тада излазили на гласање .