Marija Zaharova
Printscreen / Youtube
Marija Zaharova

Printscreen / Youtube

Marija Zaharova, Foto: Printscreen / Youtube

„Smatramo izjavu Majka Pompea o mogućnosti uvlačenja Moskve u antikinesku kampanju Sjedinjenih Američkih Država kao još jedan naivan pokušaj komplikovanja rusko-kineskog partnerstva i ‘zabijanje klina’ u prijateljske veze između Rusije i Kine“, navodi se u komentaru Zaharove.

Ona je naglasila da Rusija namerava dodatno da jača saradnju sa Kinom, što smatra najvažnijim faktorom stabilizacije situacije u svetu.

Portparolka je izrazila iznenađenje zbog drskog tona Pompeovih izjava, koje sadrže „nepristojnost koja je već postala uobičajena za spoljnopolitički rečnik SAD na račun Kine, njenog društveno-političkog sistema i rukovodstva zemlje“.

Majk Pompeo

AP

Majk Pompeo, Foto: AP

„Napetost koju je Vašington provocirao u odnosima sa Pekingom ne samo što šteti Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, već ozbiljno otežava međunarodnu situaciju u celini. Ove dve države su stalne članice Saveta bezbednosti UN i igraju važnu ulogu u svetskim poslovima. Zajedno sa ostalim članicama petorke, oni imaju posebnu odgovornost za održavanje globalne stabilnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo predložio da se stvori alijansa protiv Kine.

PROČITAJ JOŠ:

Komentari (2)

zagor

24.07.2020 23:21

Prokleta Amerika

milovan

25.07.2020 11:05

Toliko su slabi i mali za Kinu da im treba koalicija. Pa ni Srbiji nisu mogli nista.Nego se udruzili kao hijene. Mali su oni svi za Kinu. I to znaju pa pucaju od muke.