Američki dolari
Promo
Američki dolari

Promo

Američki dolari, Foto: Promo

- Umesto licemernog pokušaja da se isporuči pomoć od 20 milijardi dolara, treba hitno ukinuti blokadu računa venecuelanskih preduzeća u američkim bankama od 11 milijardi dolara, koje je Vlada izdvojila za kupovinu lekova, hrane i sredstava prve pomoći - izjavio ruski diplomata.

PROČITAJ JOŠ:

On je dodao da je zamrznuta i imovina venecuelanske korporacije „PSVSA“ od 7 milijardi dolara i zlatne rezerve u Velikoj Britaniji od 1,2 milijarde dolara.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Printscreen

Sednica Saveta bezbednosti UN, Foto: Printscreen

- Vašington i London su samo u poslednje vreme opljačkali venecuelanski narod za 30 milijardi dolara u naftnoj i bankarskoj imovini. Hajde da nazovemo stvari svojim imenom: pred našim očima se očigledno pljačka suverena država, pokušavaju da je osiromaše, kako bi se u okviru koncepcije humanitarne intervencije, koja nije priznata međunarodnim pravom, smenio neugodan režim. Želeo bih da zahvalim kolegama iz agencija UN i njihovim partnerima iz velikih humanitarnih organizacija koji su odbili da podrže ovu političku provokaciju. Zahtevamo da se hitno prekine kršenje rezolucije generalne skupštine UN i poštuju granice, suverenit i nacionalno jedinstvo naroda Venecuele, u skladiu sa poveljom UN - dodao je Nebenzja.

Vojne intervencije drugih zemalja protiv Venecuele smatraće se agresijom protiv suverene države i pretnjom miru i bezbednosti, navodi se u današnjem saopštenju Saveta Federacije Rusije.

PREPORUČUJEMO:

- Nelegitimnu upotrebu oružanih snaga drugih država, koje podržavaju venecuelansku opoziciju, Savet Federacije će posmatrati kao čin agresije protiv suverene države i kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti - ističe se u dokumentu.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Maduro je Gvaida nazvao "marionetom Sjedinjenih Američkih Država". Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.