Italija, zastava
Profimedia
Italija, zastava

Profimedia

Italija, zastava, Foto: Profimedia

Nakon što je objavila da se kandiduje kao član Demokrtaske stranke na narednim regionalnim izborima u Italiji, zakazanim za septembar, advokatica Monika Patijo Gomez je u samo nekoliko sati bila zasuta stotinama seksističko-rasističkih uvreda.

“Vrati se u Kolumbiju”, “idi na ulicu”, “udruži se sa Chićolinom”, (nekadašnja porno zveza) i slicno.

Gomez, koja je poreklom iz Kolumbije, živi u i radi u Firenci već 20 godina, udata je i majka trogodinjeg sina, a njena profesionalna specijanost je međunarodno pravo i imigracije.

Pre nego sto je postala advokat, Gomez je, da bi se izdržavala, radila kao radnica u fabrici, u kancelariji kao računovođa, a kada je stekla diplomu posvetila se borbi za prava južnoameričkih emigranata, posebno žena u njihovoj borbi za nezavisnist.

Osnivač je asocijacije “Žene Migranti”.

“Volela bih da sam postala poznata po mom poslu, mojim idejama i viziji o buducnosti koju imam, a ne po ovim fasistickim izlivima mrznje. Hejteri su proizvod političke klime i političke propagande prema strancima”, kaze Gomez.

Nakon uvreda i teških reci odlučila je da razmisli hoće li započeti političku karijeru.

“Ali, sigurno neću odustati od moje borbe upravo zbog ovih stereotipa i predrasuda. Želim da u budućnosti ne bude razlike kada pogreši neko ko je Italijan po rođenju i neko ko je to pravo stekao dolaskom i radom", istakla je ona.

Nakon kiše uvreda i psovki web hejtera, brojni političari izrazili su podrsku Moniki Gomez.

PROČITAJTE JOŠ