Duma Sirija
EPA/Mohammed Badra
Duma Sirija

EPA/Mohammed Badra

Duma Sirija, Foto: EPA/Mohammed Badra

* Turska vojska je ušla na severoistok Sirije

* Jedan od Halfovih boraca rekao je da uklanjanje kurdskih utvrđenja iz pograničnog područja neće zaustaviti napetosti

* S Amerikancima su se složili da to područje treba da bude duboko između četiri i 15 kilometara od turske granice


Vest je jutros potvrđena od strane službenih turskih i američkih vojnih izvora, ali i od većinskih kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Oružane snage Turske započele su svoju prvu zajedničku patrolu istočno od reke Eufrat.

U pitanju je naše Kosovo, trupe su alarmirane!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 08.09.2019. 17:22 - 08.09.2019.

Iznenadni poduhvat prve američko-turske vojne zajedničke patrole na severoistoku Sirije dolazi nedugo nakon što je turski predsednik Tajip Redžep Erdogan zapretio da će, ako američka strana ne ubrza planove za primenu sporazuma na istoku Eufrata, pokrenuti jednostranu operaciju.

Svi izvori koji komentarišu događaj potvrđuju da će se ova prva američko-turska zajednička operacija patroliranja odvijati unutar sirijskog teritorija, posebno na području oko Tal Abyada južno od turskog pograničnog grada Akdžakale.

Nadalje, izvori su dodali da vojne snage koje učestvuju u operaciji uključuju motorizovanu pešadijsku patrolu u oklopnim vozilima, što potvrđuju i fotografije, kao i jedinice bespilotnog vazduhoplovstva.

U međuvremenu, kurdski komentatori kao da ne žele komentarišu novi razvoj situacije. Pre dva dana su kurdski komadanti iz ovog područja za AFP izjavili „kako neće prihvatiti turske baze na teritorijama koje kontrolišu, jer već postoji de fakto neprolazna zona u kojoj su prisutne koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kažu da bi prihvatili patrole Ankare, samo dok je u njih uključena i američka koalicija. S Amerikancima su se složili da to područje treba da bude duboko između četiri i 15 kilometara od turske granice i rekli su da već pregovaraju o vraćanju određenog broja Sirijaca, poreklom iz tog područja.

“Kada je u pitanju politika, ne znamo šta se događa. Ujutro imamo jedno, a uveče drugo”, rekao je kurdski zapovednik Halil Halfo.

Jedan od Halfovih boraca rekao je da uklanjanje kurdskih utvrđenja iz pograničnog područja neće zaustaviti napetosti.

Tokom poslednjih osam godina su različite grupe preuzimale kontrolu nad tim područjem, počevši od islamističkih militanata, do IDIL-a i naposletku, kurdskih snaga. Trenutno je situacija jasnija. SAD i Turska su postigli dogovor, bez sumnje na štetu sirijskih Kurda, iako oni tvrde „kako će se patrole provoditi u uskom području samo uz granicu s Turskom, te kako su SDF snage pristale na to“.

Međutim, nedavni dolazak manjeg kontingenta danskih vojnika u to područje sugeriše da bi Tramp mogao ispuniti svoje obećanje i povući američke vojnike iz Sirije, a to područje prepustiti Turcima i NATO saveznicima.

BONUS VIDEO: Emanuel Makron poleteo sa aerodroma i pozdravio se sa Vučićem!