Viktor Orban
Tanjug/AP
Viktor Orban

Tanjug/AP

Viktor Orban, Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je – imajući u vidu mađarski zakon o vanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa koji je Orbanu privremeno dao svu vlast u zemlji i da se usred EU pojavila „diktatorska vlada“.

U intervjuu nemačkom listu Die Welt rekao je da takvu vladu sada ima Mađarska koju bi zbog toga trebalo „poslati u politički karantin“.

„Predstavnike mađarske vlade više ne treba puštati da sede za stolom za kojim se okupljaju predstavnici evropskih institucija. Predstavnike Mađarske treba isključiti iz saveta ministara zemalja EU“.

Mađarska

EPA

Mađarska, Foto: EPA

Na Mađarsku se obrušio i predsedavajući Evropskog parlamenta David Sasoli:

„Nikome nije dozvoljeno da koristi pandemiju za ukidanje naših sloboda. Osnovne vrednosti Evropske unije moraju se čuvati. Zato svi parlamenti unutar EU moraju biti otvoreni, a mediji – slobodni“.

Predsednik Evropske komisije – Ursula fon der Lajen – bila je suzdržanija.

Evroposlanik iz partije Angele merkel – Denis Radtke – javno je u međuvremenu zatražio da Odbanova partija (Fides) bude isključena iz Evropske narodne partije koja ima najveću poslaničku grupu u EP.

On je naglasio da se popust – kada su u pitanju vladavina prava i demokratija – „ne sme davati ni partijskim prijateljima“.

Mađarska ima trenutno 525 zaraženih koronavirusom i 20 umrlih.