Donald Tramp
AP Photo/Evan Vucci
Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je da pomiluje Džulijana Asanža, ako kaže da Rusija nije bila umešana u curenje imejlova tokom predsedničkih izbora 2016. godine, rekao je svedok na saslušanju pred sudom u Londonu, gde se govorilo o saslušanju o izručenju osnivača Vikiliksa SAD, zakazanom za sledeću nedelju.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald pozvao se, pred Prekršajnim sudoma u Vestministeru, na izjavu svedoka, bivšeg američkog republikanskog kongresmena Dene Rohrabahera, koji je posetio Asanža 2017. godine u ambasadi Ekvadora, i naveo da ga je predsednik poslao da ponudi pomilovanje, prenosi Rojters.

Uslov za pomilovanje je, prema Rohrabaherovoj izjavi, da se Asanž saglasai sa tvrdnajma SAD da Rusija nije bila umešana u curenje i-mejlova koji su naneli štetu predsedničkoj kampanji demokratskog kandidata Hilari Klinton.

Sudija Vanesa Baretser presudila je da je svedočenje prihvatljivo, dok Bela kuća tvrdi da je to "potpuna izmišljotina i laž".

Portparol Bele kuće Stefani Grišam izjavila je da "predsednik jedva i da poznaje Danu Rohrabahera, osim što je bivši kongresmen".

"Nikada nije razgovarao sa njim o toj temi, ili skoro o bilo kojoj temi. To je potpuna izmišljotina i potpuna laž", rekla je Grišam.

Niz i-mejl poruka na štetu Demokratske stranke i tadašnje predsedničke kampanje Hillari Klinton hakovani su pre nego što ih je 2016. objavio Vikiliks, tri dana pre konvencije Demokratske stranke u Filadelfiji.

Tada je objavljeno više od 20.000 piratskih govornih poruka sa naloga sedam zvaničnika demokrata, iz kojih se vidi nepoverenje i prezir vrha stranke prema bivšem rivalu Hilari Klinton u trci za predsedničku nominaciju, Berniju Sandersu.

Džulijan Asanž

EPA

Džulijan Asanž, Foto: EPA

CIA je krajem 2016. godine saopštila da su otkriveni pojedinci povezani sa ruskom vladom, koji su omogućili hakovanje hiljada i-mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta, šefa izbornog štaba Hilari Klinton i onih koje je objavio Vikiliks.

Asanž se u sudnici u kojoj su iznete tvrdnje o navodnoj mogućnosti pomilovanja, pojavio putem videolinka iz zatvora u Londonu.

On se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš uoči ročišta o izručenju koje počinje ovog meseca.

Sud u Britaniji ga je u septembru prošle godine osudio na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije dok je bio u egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

SAD ga terete po 18 tačaka optužnice - od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži - zbog namere da pribavi i objavi povjerljive diplomatske i vojne dokumente.

Ako bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu kazna i do 175 godina zatvora.