crnci
Print Screen Facebook

 

Foto: Print Screen Facebook

No, za razliku od ranijih slučajeva policijskih i drugih ubistava Afroamerikanaca koji su odjeknuli u javnosti, retko ko je napadao samog Flojda i tvrdio da je sam kriv što ga je policajac kolenom na vratu gnječio gotovo devet minuta, od čega je na kraju preminuo.

A onda je kontroverzna afroamerička konzervativka Kandase Ovens objavila video u kojem se obračunava s ubijenim Flojdom, odnosno s aktivistima koji su, prema njenom mišljenju, pretvorili Flojda u svog junaka i mučenika svog pokreta, poznatog pod imenom Black Lives Matter ("Crni životi vrijede").

"Džeordž Flojd nije bio divna osoba"

Ovens je u svojoj videoporuci opravdala ubistvo Flojda, koji nije bio naoružan, a u trenutku kad ga je policajac prignječio kolenom, ležao je na tlu, s rukama vezanim lisicama na leđima.

"Zbog bilo kojeg razloga u poslednjih pet-šest godina postalo je pomodno za nas (Afroamerikance) da pretvaramo kriminalce u heroje preko noći. To je nešto što je, po meni, vriedno prezira", rekla je Ovens u videu.

"Džeordž Flojd nije bio divna osoba", dodala je nabrajajući zatim njegov dosije, koji uključuje nekoliko presuda za posedovanje manjih količina kokaina i dve oružane pljačke, od kojih je poslednja uključivala provalu u kuću i pretnju trudnoj ženi, takođe Afroamerikanki, pištoljem. Za svako od ovih kriminalnih dela odslužio je nekoliko meseci ili nekoliko godina zatvora.

Ovens zatim tvrdi kako je očito da Flojd nije okrenuo "novu stranicu u životu", kako su neki mediji predstavili, iako je poslednji put u zatvoru bio 2014., i to jer je "imao drogu kod sebe, koristio je krivotvorene novčanice i bio je nafiksan" fentanilom, što je sintetička verzija heroina, i metamfetaminom.

"Rasno motivirana policijska brutalnost je mit"

Ova crna desničarska aktivistkinja nekoliko puta se ograđuje od policajca koji ga je ubio Dereka Čavina, tvrdeći da se "nada da će Čavin dobiti pravdu koju on i porodicaj Džordža Flojda zaslužuju", ali postavlja kontrast između belaca koji se "ne prave da je Čavin sjajno ljudsko biće" i crnaca koji to, navodno, rade za Flojda, iako to ne potkrepljuju ničim konkretnim.

"Džordž Flojd je bio kriminalac", zaključuje Ovens i dodaje da "nije zaslužio da umre zbog toga", ali da neće "igrati ulogu u disfunkcionalnoj crnačkoj kulturi, koja uvek želi da napravi mučenike od kriminalce".

U drugom delu videa, Ovens prelazi na tezu da je "rasno motivirana policijska brutalnost mit" i potkrepljuje to određenim statistikama za koje uglavnom ne navodi nikakve izvore - naprimer da nasilni beli kriminalac ima 25 posto veću šansu da ga ubije policija nego nasilni crni kriminalac.

Video brzo postao viralan

Međutim, kao što smo već pisali, istraživanja provedena o ovoj temi zaista potvrđuju da su crnci neproporcionalno na meti policijskog nasilja i da policijska ubistva nisu nužno u korelaciji sa stopom kriminala u zajednici.

Njen video, objavljen 3. juna, brzo je postao viralan i u manje od sedam dana pregledan je više od 90 miliona puta ako izbrojimo preglede sa Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba. Samo na Fejsbuku je lajkovan 1,5 miliona puta i isto toliko puta podeljen.

Ovens je nakon toga gostovala kod desničarskog voditelja Glena Beka, poznatog po svojim teorijama zavera sklonoj emisiji na "Fox Newsu", koji sad ima samostalnu radijsku emisiju. Posebno je zanimljivo da je snimak intervjua, koji je Beck objavio na Tviteru, retvitao i Tramp.

Tridesetjednogodišnja Ovens je i ranije stekla znatnu popularnost među američkim desničarima i Trampovu naklonost kao crna konzervativna aktivistkinja koja u svojim nastupima žestoko napada američke liberale i levicu te zagovara masovno crnačko napuštanje Demokratske stranke, za šta je skovala i naziv - "Blexit".

Neke njene izjave izazvale su snažne kritike i osude, naročito ona iz 2018. u kojoj je utvrdila da Hitler nije bio nacionalista nego "globalista".

A 28. maja na Tviteru je optužila "demokratu Džeordža Sorosa" da "na platnom spisku ima" nasilne demonstrante koji su pljačkali, palili i razbijali u Mineapolisu, gde je Flojd ubijen. Stranica za proveru činjenica PolitiFact demantirala je ovu lažnu vest.