Nikolas Maduro
AP Photo/Ariana Cubillos
Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Venecuela će formirati 50.000 narodnih dobrovoljačkih odreda po gradovima i selima širom zemlje - objavio je Nikolas Maduro.

Nastupivši pred učesnicima vežbe venecuelanske vojne avijacije, dodatno je naglasio: "Želimo da do 13. aprila imamo dva miliona pripadnika takvih odreda pod oružjem. Hoćemo da organizujemo narodnu silu koja bi bila velika podrška našim junačkim oružanim snagama i uključena u njenu strategiju".

Pročitajte još:

 

Armija Venecuele nije najbrojnija u Južnoj Americi, ali je među najbolje naoružanim. Njeno teško naoružanje je uglavnom rusko, a od Kine je dobila oko 100.000 njenih „kalašnjikova". Raspolaže sa 92 ruska tenka T-72B1V i oko 80 francuskih AMX-30.

Takođe sa 123 modernizovana ruska borbena oklopna vozila pešadije BMP-3M sa ojačanim oklopom i savremenim sistemom upravljanja vatrom. Plus: 114 BTR-80A.

Armijska avijacija Venecuele ima desetak udarnih ruskih helikoptera Mi-35M2, 16 višenamenskih Mi-17V5, sa tri teška transportna Mi-26 i sa oko 40 lakih američkih helikoptera Bell i Sikorsky.

Nikolas Maduro

EPA/Cristian Hernandez

Nikolas Maduro, Foto: EPA/Cristian Hernandez

Venecuela je od Moskve kupila i oko 50 artiljerijskih samohotki od 152-milimetra Msta-S, 24 višecevna raketna bacača Grad i 12 ubojitijih bacača Smerč.

Glavni aduti njenih vazduhoplovnih snaga su 23 ruska lovca Su-30MK2V i 19 američkih F-16A.

Pentagon ipak najviše brine venecuelanska ešelonirana protivvazdušna odbrana koju čini pet brigada. Njihovo glavno oružje su ruski raketni sistemi S-300VM: osam baterija sa po tri-četiri lansera u svakoj.

Ti sistemi su u stanju da se uspešno nose sa protivničkim avionima i raketama na udaljenostima do 250 kilometara i na visinama od 25 metara do 30 kilometara.

Pročitajte i ovo:

 

"Madurovi raketaši" imaju i S-125 "Pečora-2M" koji je modernizovana verzija poznatog sovjetskog zenitnog raketnog sistema koji ima domet od 32 kilometra, a nosi se i sa svim što leti do 30 kilometara visine.

Poslednja linije PVO odbrane Venecuele je 12 zenitnih raketnih sistema (takođe ruskih) Tor-M1, plus nekoliko hiljada sovjertskih/ruskih "stingera" - Igla-S.

Oružane snage Venecuele imaju i šest radarskih stanica kineske proizvodnje JYL-1 i JY-11B. Ova poslednja „vidi" sve što jre 300 kilometara oko nje.

Ruski vojni ekspert Viktor Hejfec - zbog svega - prognozira da Amerikanci neće pokušavati invaziju s mora već da će se pre odlučiti za upad preko teritorije Kolumbije. A da čak i tu operaciju mogu poveriti privatnim vojnim kompanijama i najamnicima.

Kolumbija je objavila da sa Vašingtonom nije pregovarala o dolasku američkih trupa na njenu teritoriju. Međutim, novinari su u notesu Džona Boltona, Trampovog pomoćnika za nacionalnu bezbednost, za vreme brifinga posvećenog Venecueli videli zapis "5.000 vojnika za Kolumbiju".