Venecuela
Tanjug/AP
Venecuela

Tanjug/AP

Venecuela, Foto: Tanjug/AP

Blumental smatra kako bi SAD sada mogle da iskoriste svoje saveznike u Latinskoj Americi kao posrednike koji će odraditi rušenje Madura s vlasti.

- Ono što zabrinjava je mogućnost vojne invazije, verovatno iz Kolumbije, ili skrivene operacije iz Kolumbije ili Brazila, dok bi SAD upravljale iz pozadine, povlačeći konce - poručio je Blumental.

- U slučaju da izbije građanski rat u Venezueli, vojska, kako je potvrdio i ministar obrane, ostaje lojalna Maduru i braniće suverenit zemlje uprkos pozivu Vašingtona vojnom kadru da dezertiraju. Ne vidim nikakve indicije da bi vojska mogla da posluša poziv koji im je uputio američki potpredsednik Majk Pens. Vojska je apsolutno lojalna vlastima Venecuele - istakao je.

- Dalje, tu je narodna milicija koja podržava vlast, ona još nije aktivirana, ali ako bude verujem da bi to bio scenario koji bi doveo do masovnog krvoprolića u Venecueli - smatra Blumental.

- U slučaju dalje eskalacije opozicija će verojatno upotrebiti nasilje kako bi isprovocirali međunarodnu osudu Madurove vlade. Trenutno opozicija većinom raspolaže oružjem kućne izrade. Imaju nešto pušaka, ali nisu naoružani kao što je to na primer bila opozicija u Siriji. Pristalice Guaida nisu spremni da sami krenu na vlast - zaključio je.