A ŠTA SU DRUGO OČEKIVALI? Velika sila ponovo pokazala zašto je na lošem glasu, izdali su dugogodišnje saveznike!

Južna Koreja je danas kritikovala odluku američke vojske da ove nedelje pošalje hiljade korejskih radnika na neplaćeno odsustvo, nakon što dva saveznika nisu uspela da se dogovore da potpišu novi sporazum o podeli troškova.

Fabrika, radnici
Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države u sporu su koji traje skoro dve godine oko toga koliko svaka zemlja treba da plati za podršku 28.500 američkih trupa stacioniranih u Južnoj Koreji, što je nasleđe još iz vremena Korejskog rata 1950-53, a koji je završen primirjem, preneo je Rojters.

S obzirom da nije postignut novi dogovor nakon nekoliko meseci po isteku poslednjeg sporazuma krajem 2019. godine, otprilike polovina od gotovo 9.000 radnika iz Južne Koreje zaposlenih u američkoj vojnoj komandi biće poslata na neplaćeno odsustvo počev od sutra.

Američki zvanicnici su saopštili da će plaćati više od 4.500 radnika koje smatraju neophodnim.

Američka vojska
Američka vojska, Foto: Shutterstock

"Odluka SAD da pošalje radnike na neplaćeno odsustvo ne odražava na odgovarajući način situaciju u pregovorima i smatramo da je za žaljenje", rekao je glavni južnokorejski pregovarač Ðeong Eun-bo.

Portparol Americkih snaga Koreje (USFK) pukovnik Li Peters rekao je da je američki ministar odbrane dao velikodušan doprinos.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi