Velika Britanija
Profimedia
Velika Britanija, Parlament

EPA-EFE/ANDY RAIN

Velika Britanija, Parlament, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Vlada planira da preuzme "potpunu kontrolu" nad granicama, što je katastrofa za ekonomiju i radna mesta, kažu čelnici industrija i laburista.

Velika Britanija treba da zatvori svoje granice nekvalifikovanim radnicima i onima koji ne znaju engleski kao deo fundamentalne reforme o imigracijskom zakonu koji će okončati eru jeftine radne snage iz Evrope u fabrikama, skladištima, hotelima i restoranima.
Otkrivajući u sredu svoj sistem bodovanja za radnike koji će dolaziti u budućnosti, Vlada je rekla da pruža jedinstvenu priliku da „prvi put u decenijama preuzme potpunu kontrolu nad britanskih granica i eliminiše nered uzrokovan slobodom kretanja u EU.”
Ali čelnici industrija odmah su optužili vladu za udarac na ekonomiju upozorivši na „katastrofalne“ posledice zbog gubitka radne snage i eventualnog zatvaranja fabrika.

Laburisti i liberali takođe su osudili planove, dok je sindikat Unison, koji predstavlja zdravstvene radnike, rekao da "očekuje apsolutnu katastrofu za sektor nege".
Međutim, ministri tvrde da isporučuju Bregzit kakav su tražili birači, i kažu da je vreme da se kompanije odviknu od jeftine migrantske radne snage.

U dokumentu na 10 stranica koji opisuje novu politiku imigracije navedeno je:


• Granice Velike Britanije biće zatvorene za nekvalifikovane radnike - i svi migranti će morati da govore engleski.

• Svako ko želi da dođe u Veliku Britaniju zbog posla mora da ima ponudu za posao sa platom od najmanje 25.600 funti, ali će i plata od 20.480 funti biti prihvatljiva u posebnim slučajevima gde možda postoji veliki nedostatak radnika, kao na primer medicinske sestre.

• Neće postojati ruta za ljude koji dolaze u Veliku Britaniju, kao što su poljski vodoinstalateri ili rumunski građevinci, koji dolaze da ovde traže posao.

• Granična kontrola više neće prihvatati lične karte iz zemalja kao što su Francuska i Italija. Ovo se tumači kao pokušaj zaustavljanja radnika iz zemalja koje nisu članice EU, a koji varaju sistem falsifikovanim ili ukradenim ličnim kartama.

• Ograničava se broj kvalifikovanih radnika, ali će malom broju visoko kvalifikovanih radnika biti dozvoljeno da uđu i bez poslovne ponude.

• Pravo umetnika, zabavljača, sportsta i muzičara da uđu na nastupe, takmičenja i audicije biće zadržano.

Vlada namerava da pokrene „sveobuhvatnu“ kampanju kako bi pripremila poslodavce za transformaciju u januaru sledeće godine, kada će se prema građanima EU odnositi isto kao prema drugim državljanima.
Međutim, nova politika izazvala je kritiku poslodavaca, posebno zbog ubacivanja konobara, konobarica i poljoprivrednika i ribara na listu niskokvalifikovanih radnika.
Čelnici industrija upozorili su da će promene imati ogroman uticaj na fabrike za preradu hrane koje se u velikoj meri oslanjaju na radnike iz EU kako bi police supermarketa bile pune piletine, govedine i svinjetine.