SPREMA SE KATASTROFA OD ZEMLJOTRESA Vatreni prsten će da razori Ameriku

Oko 60.000 zemljotresa potreslo je planetu u prošloj godini, a više od 4.700 samo prošlog meseca.

Zemljotres Iran
Zemljotres Foto: Tanjug/AP

Zato se postavlja pitanje da li bi ovi potresi mogli da budu znak jednog velikog i razarajućeg zemljotresa, odnosno kazaklizme u pacifičkom vatrenom prstenu. Veb lokacija za praćenje zemljotresa zabeležila je zapanjujućih 59.841 potresa širom sveta u poslednjih 365 dana.

Osim toga, u poslednjih 30 dana osetilo se ukupno 4.172 podrhtavanja većeg od magnitude 1.5 i gotovo 900 u poslednjih sedam dana. Česta erupcija zemljotresa navela je neke da se plaše dolaska jednog velikog razarajućeg zemljotresa- odnosno Velikog potresa.

Veliki zemljotres je teorijski zemljotres magnitude 8,0 ili više. Stručnjaci upozoravaju da bi on mogao da se desi i da će udariti duž pacifičkog vatrenog prstena, ciljajući liniju Raseda San Andreas u Kaliforniji- odnosno trokutnog raseda između Pacifika i Severnoameričke ploče. On je dugačak oko 1.300 kilometara i prolazi uglavnom kopnom kroz Kaliforniju. Podsetimo, 1906. godine San Francisco je bio blizu tom Velikom zemljotresu kada je potres magnitude 7,9 opustošio grad.

U velikom zemljotresu poginulo je više od 3.000 ljudi, ranjeno je 225.000, a na i hiljade ljudi ostali su beskućnici. Prema podacima američke geološke službe (USGS), postoji verovatnoća da će zemljotres magnitude 7,5 pogoditi područje Los Anđelesa u narednih 30 godina.

To bi se, neki tvrde, moglo dogoditi danas ili sutra ili za 100 godina. Postoji i šansa od 20 odsto da će tako snažan zemljotres pogoditi zaliv San Francisko u narednih 30 godina. Iako nema konkretnih dokaza koji bi sugerisali da će taj Veliki zemljotres uskoro pogoditi američku državu ili Vatreni prsten, naučnici upozoravaju da se takvi potresi mogu desiti bez upozorenja.

Najjači zemljotres ikada dostigao je magnitudu 9,5 i pogodio je Čile 22. maja 1960. godine, koji je, inače, još jedna zemlja na zloslutnom vatrenom prstenu. Prema podacima britanskog geološkog zavoda (BGS), oko 15 zemljotresa magnitude 7 ili više dese se svake godine.

Tačan broj varira iz godine u godinu, a u 2019. ih je, do sada, bilo šest. Vatreni prsten je, inače, leglo zemljotresa i vulkanske aktivnosti koja se prostire duž ruba Tihog okeana. Pokriva zapadnu obalu SAD-a, zapadnu obalu Južne Amerike i odgovoran je za seizmičke aktivnosti u Japanu.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi