Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Za kompletan proces imunizacije potrebne su dve doze vakcine i za preparate Fajzer-Bionteka i za one Oksford-AstraZeneke.

Profesor Van-Tam je potvrdio da nijedna vakcina nikada nije 100 odsto efikasna, pa tako nema garantovane zaštite, ali da vakcinacija daje "nadu". On je podsetio da su potrebne najmanje tri nedelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba, prenosi BBC.

"Čak i kada primite obe doze vakcine, i dalje možete nekome preneti kovid-19 ", upozorio je Van-Tam i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i nakon vakcinacije.

Originalni naslov teksta je bio "Vakcinisani i dalje mogu da prenose infekciju", što nije tačno jer ne postoje dokazi da je to moguće. 

U članku kojeg je 23. januara originalno objavio britanski Telegraf, Van-Tam je iznio niz savjeta za buduću borbu sa pandemijom.

Ističući da nam je "vakcina dala nadu", ali da i dalje trebamo poštivati propisane mjere, on je izjavio da se, uz vakcinaciju najugroženijih grupa, u ovom momentu i dalje treba što više raditi na smanjenju broja zaraženih.

Van-Tam je, kako prenosi Telegraph, tom prilikom rekao i sljedeće:

Veoma važno, mi još uvijek ne znamo kakav je uticaj vakcine na prenošenje virusa. Dakle, čak i nakon što ste dobili obje doze vakcine, mogli bi ste prenijeti Covid-19 nekom drugom, a lanac prenošenja će se onda nastaviti. Ako promijenite svoje ponašanje, i dalje bi ste mogli širiti virus, čime će broj slučajeva ostati visok, i izložiti riziku ostale koji također trebaju vakcinu, ali se nalaze daleko u redu da je prime.

Iz ovdje citiranih riječi Jonathana Van Tama se može vidjeti da je on zapravo rekao da uticaji vakcine na prenošenje virusa još uvijek nisu poznati, te da bi vakcinisane osobe i dalje mogle prenositi infekciju.

Ipak, u ovom se slučaju radi o pretpostavci, a ne o kategoričnoj tvrdnji da vakcinisane osobe mogu da prenose infekciju. Stoga ovu tvrdnju iz članka koju su portali koji prenijeli, portal Raskrinkavanje.ba ocjenjuje kao klikbejt.

PORTAL ALO.RS UNEO JE IZMENE U TEKST I OVOM PRILIKOM IZVINJAVAMO SE ČITAOCIMA NAŠEG PORTALA ZA INFORMACIJE KOJE SMO PRVOBITNO IZNELI.

Pročitajte: