"Uvek postoji nada"

Alo.rs/Tanjug.rs/A.G. | vesti 2020-02-21 09:38:55 2020-02-21 09:38:55

On smatra da mnoge zemlje žele da stanu na put dobrim odnosima Rusije i Ukrajine, ali da se, uprkos tome, uspostavila saradnja na polju razmene zatvorenika i tranzita gasa.

Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da se nada da će postići dogovor sa ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim za poboljšanje odnoša dve zemlje.

"Uvek postoji nada", rekao je Putin u intervjuu za Tas s.

Putin je ocenio i da je došlo do promena u stavovima njegovog ukrajinskog kolege.

"Nažalost, videli smo da je Zelenski, nakon povratka iz Pariza (gde je održan samit normandijske četvorke o ukrajinskoj krizi), počeo da govori o potrebi da se izmeni sporazum iz Minska. To otvara pitanja...", rekao je Putin.

U isto vreme, Putin podseća da su Rusija i Ukrajina uspele da se dogovore o razmeni zatvorenika, kao i o tranzitu gasa kroz Ukrajinu.

Putin je rekao i da rusko-ukrajinska saradnja uznemirava mnoge zemlje i da bi zato učinile bilo šta da ih razdvoje, ali nije precizirao na koje zemlje misli.

Zelenski, koji je postao predsednik na izborima u proleće 2019. godine, rekao je da je njegov glavni cilj da se okonča konflikt u istočnoj Ukrajini i iskazao spremnost da se implementira sporazum iz Minska.

TAS S podseća da je na inicijativu ukrajinskog predsednika došlo i do prvog telefonskog razgovora ruskog i ukrajinskog predsednika.

Prošle jeseni je došlo do prve razmene zarobljenika, a krajem prošle godine su se Gasprom i Naftogas dogovorili da produže dogovor o tranzitu gasa za Evropu kroz Ukrajinu.

Expand player
Pogledajte više