Granice EU, mapa
Printscreen Twitter/Evropska kom
Granice EU, mapa, Foto: Printscreen Twitter/Evropska kom

„Tamno crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na izuzetno visokom nivou“, izjavila je Fon der Lajenova.

Ona je to objavila nakon završetka samita lidera EU u Briselu, održanog putem video-konferencije, koji je bio posvećen usklađivanju mera u suzbijanju pandemije virusa korona.

​Kao primer navela je slučaj da su u jednoj zemlji članici EU u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susednoj sa istom epidemiološkom situacijom, preneo je Tanjug.

„U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli da kupuju u drugu i tako pridonose širenju virusa“, rekla je predsednica EK.

Granice ostaju otvorene, uz restrikcije na putovanja

Lideri EU zaključili su i da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

„Ubeđeni smo da moramo da ostavimo otvorene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja“, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. I predsednica Evropske komisija je poručila da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetani protok robe i radnika.

Da li planirate putovanje ove godine?

 

Dogovoreno međusobno priznavanje testova na koronu

Zemlje članice EU saglasile su se i o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na Kovid-19, saopšteno je iz Saveta EU.

​U Savetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštinskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i lečenja.

PROČITAJTE JOŠ: