Američka i ruska vojska
Twitter/Printscreen
Američka i ruska vojska, Foto: Twitter/Printscreen

Američke i afganistanske snage upale su u zasedu u istočnom Avganistanu - javio je portparol USFOR-a. Incident se dogodio u subotu u provinciji Nangarhar na istoku Avganistana, gde američke snage izvode bezbednosnu operaciju.

- Na kombinovane američke i avganistanske snage koje su izvodile operaciju u provinciji Nangarhar otvorena je vatra 8. februara - rekao je portparol američkih snaga u Avganistanu pukovnik Soni Leget novinarima u subotu popodne.

Portparol je potvrdio da su SAD pretrpele žrtve, ali nije rekao koliko.

- Procenjujemo situaciju i pružićemo dalja ažuriranja kako budu dostupna - rekao je Leget.

Mediji nezvanično prenose navode da je do šest američkih i šest avganistanskih vojnika ubijeno.

Dopisnik avganistanskog "New York Times-a" Mudžib Mašal kaže da su vojnici možda ubijeni u incidentu "zeleno na plavo", tj. napadu u kojem pripadnici avganistanske vojske napadaju NATO trupe koje su tamo raspoređene.

Smeštena uz poroznu granicu sa Pakistanom, provincija Nangarhar nekada je služila kao matična baza terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Američka vojska, Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

Skoro dve decenije nakon američke invazije na Avganistan 2001. godine, američke, NATO i avganistanske snage i dalje napadaju talibane, a lokalni borci Daeša takođe se veruje da su aktivni u regionu.

Komentari (1)

zoki52

08.02.2020 20:32

Taman po jedan po svakoj saveznoj državi. Ponoviće se vijetnam,braćo avganistanci napred,do pobede.