Azovsko more
Promo/FSB
Azovsko more

Promo/FSB

Incident u Azovskom moru, Foto: Promo/FSB

FSB navodi u saopštenju da je pomorski obračun u vodama Krima bio "provokacija ukrajinske mornarice koja je izvedena po direktnom naređenju vlade u Kijevu".

Okršaj se odigrao u nedelju u Kerčkom moreuzu.

Teritorijalne vode u koje su Ukrajinski uplovili pripadale su Rusiji i pre ujedinjenja Krima 2014. godine. Kako FSB dodaje, oficiri ukrajinske tajne službe, SBU, takođe su zarobljeni na brodovima i koordinisali su upad.

FSB je objavio i snimak trojice muškaraca koji se identifikuju kao pripadnici ukrajinske službe, i koji su bili na brodu. Govoreći pred kamerama, rekli su da su njigove posade narušile pomorku granicu Rusije i ignorisali naređenja ruske straže da se zaustave.

PROČITAJTE JOŠ:

Ranije je rečeno da su plovila identifikovana mnogo pre nego što su ušla na teritoriju Rusije. Prema protokolima, svi brodovi koji prolate kroz Kerčki moreuz moraju da se jave i prijave svoju rutu. Moskva takođe negira da je primila obaveštenje o ruti ovih brodova.

Analitičari upoznati sa situacijom na terenu redom ukazuju da je ovaj incident potekao iz kuhinje Kijeva, odnosno aktuelnog predsednika Petra Porošenka, koji se ovim potezom pripema za izbore naredne godine. Prema svim parametrima, Porošenko ima vrlo loše projekcije, zbog čega pojačava kampanju.

Porošenko je juče, na pozivajući se na incident, potpisao i dekret kojim se u Ukrajinu uvodi ratno stanje. Očekuje se da će trajati 60 dana, a Moskva je optužila Kijev za provokaciju kako bi pridobo simpatije Zapada, što bi Porošenku pomoglo da ostane u fotelji.