Nadia Muradov, jazidi, silovanje
printscren youtube
Nadia Muradov, jazidi, silovanje

printscren youtube

Nadia Muradov, jazidi, silovanje, Foto: printscren youtube

* Nadia Muradov dobotinica Nobelove nagrade za svedočanstvo o zločinima Islamske države

* Džihadisti joj ubili majku i šestoro braće

* Molila Trampa da utiče na vlasti u Iraku i Kurdistanu da se Jazidi vrate svojim kućama

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poznat je kao kralj gafova, ali njegov nastup u razgovoru sa ovogodišnjom dobitnicom Nobelove nagrade Nadije Murad koja je preklom iz naroda Jazida, koju su silovali i kao roblje držali pripadnici Islamske države, pre nego što je uspela da pobegne je glavna tema američkih medija.

Naime, tokom jednog prijema u Beloj kući veće delegacije priliku da se obrati Trampu dobila je i Nadija, koja je skoro plačućim glasom molima Trampa, koji je sedeo za stolom da učini nešto da Iračka i Kurdska vlast koje se međusobno sukobljavaju prestanu rat i omoguće Jazdimia da se vrate svojim kućama.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dok je Nadija govorila ispričala je da je njena porodica bila direktna žrtva Islamske države kao i da su džihadisti ubili njenu mamu i šestoricu braće.

Tramp je u jednom trenutku upitao Nadiju, gde se sad nalaze oni. Nadija je rekal u masovnoj grobnici u Sinđar, na šta je Tramp hladnokrvno odgovorio da zna gde je to. Ona je takođe apelovala da 95.000 jazida sad trenutno živi u Nemačkoj. 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tramp je u jednom trenutku prekinuo Nadiju i upitao je da je zadivljujuće to što je dobila Nobelovu nagradu i zašto je baš ona dobila? Nadija je odgovorila zbog nejne borbe da se čuje gals žena iz naroda jazida koje su silovane i ubijane i koje i dalje žive kao roblje u rkama džihadista. Ona je dodala da većina žena pa i ona sama je prvi put napustila Irak. U tom trenutku tramp je cinično upitao: " Znači pobegli ste". Nadija je dogovorila: " Da jesmo"..

Kako je to izgledalo pogledajte u video prilogu: