policija
Shutterstock
policija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dejvid Ris (54) je ustreljen revolverom kalibra 22, a njegovo telo nađeno je sakriveno u kupatilu.

Dejvida nije bilo više od dve nedelje.

Njegova supruga Lois rekla je njegovim kolegama da je on zauzet pripremama za odlazak na pecanje, a nakon toga i da se ne oseća dobro.

Nakon 16 dana od njegovog nestanka, Dejvidove kolege su pozvale policiju.

Policajci su otkrili njegov leš, ali nije bilo ni traga Lois. Pomislili su da ju je možda snašla ista sudbina kao i njenog supruga. Dejvid je u trenutku kada je upozano Lois bio marinac. Venčali su se i dobili troje dece, sina i dve kćeri.

Dejvid, poznat po svom smislu za humor je bio strastveni pecaroš i lovac koji je obožavao da boravi u prirodi. Mnogo vremena je proveo u svom čamcu loveći na lokalnim vodama.

Lois je takođe imala "hobi" - bila je strastvena kockarka. I dok je Dejvid bio uspešan u svojim poduhvatima, Lois (56) je bila "u minusu". Zapravo, njeno neuspevanje da "ubode" džek-pot joj je donelo i nadimak - "Lois - gubitnički niz". "Upala" je u dugove "do guše" i nije izvesno koliko je Dejvid bio upoznat sa tim njenim "aktivnostima".

A onda je, u martu 2018. godine, postalo očigledno da nešto nije u redu. Kada Dejvid više nije odgovarao na poruke i imejlove, pa se onda nije pojavio ni na poslu, svi su pomislili kako je to vrlo atipično za njega. Međutim, Lois je uveravala zabrinute prijatelje svoga muža kako je on jednostavno prezauzet, pa onda da je malaksao insistirajući da mu daju malo oduška.

No, kada je zanemario i svoj posao sa mamcima - "upalio se alarm". Naime, nije bio od onih ljudi koji bi zanemarili svoje dužnosti. Pošto su se policajci pojavili na njegovom kućnom pragu, pronašli su njegovo beživotno telo sakriveno u kupatilu sa ranama od metaka u njegovim grudima.

Bio je pokriven ćebetom, a njegov ubica je zaglavio peškire pod ulaznim vratima kupatila kako bi sprečio širenje smrada po kući. Beli "kadilak" u vlasništvu porodice nestao je, baš kao i Lois.

Da li je i ona negde mrtva? Svi su se to pitali tada.

Istražitelji su brzo otkrili da je Lois falsifikovala čekove sa Dejvidovog poslovnog računa i prebacila 11.000 dolara na svoje ime. Shvatili su da je njena kockarska zavisnost uzela maha i zaključili da joj je novac bio potreban kako bi pokrila svoj dug i nastavila sa svojim porokom. Tog trenutka ona je postala glavna osumnjičena za ubistvo.

Detektivi koji su radili na slučaju znali su da se Lois odvezla "kadilakom" u pravcu Floride. Sigurnosne kamere su je čak i "uhvatile" u jednom kazinu u Ajovi gde se zaustavila radi "još malo" kockanja. Do trenutka kada je policija pronašla telo ubijenog, Lois je već bila u Fort Majersu na Floridi. Počela je opsežna akcija potrage za njom, a dobila je i nadimak "Baka ubica".

Njeno lice je prikazivano na vestima i bilbordima širom pet američkih saveznih država, a slučaj je dobijao sve veću medijsku pažnju.

U međuvremenu, 4. aprila te iste (2018.) godine, Lois upoznaje Pamelu Hačinson u restoranu na obali mora u Fort Majersu.

Lois je započela razgovor sa nekadašnjom prodavačicom iz Bradentona na Floridi, a snimljene su kako se dobro zabavljaju i nazdravljaju jedna drugoj. Fizička sličnost između dve žene bila je neverovatna - svetlo plave kose, "punijeg" stasa i bledog tena.

Sigurnosne kamere zabeležile su njih dve kako skupa odlaze u Pamelin apartman. Četiri dana kasnije, Pamelino beživotno telo je pronađeno u kupatilu pod ćebetom. Ubijena je pucnjima u grudi. Vrata kupatila su bila podglavljena peškirom kako se smrad leša ne bi širio - baš kao i u Dejvidovom slučaju. Lois je već davno utekla u Pamelinom automobilu.

Lois je kreditnom karticom koju je ukrala Pameli platila hotel, a potom upotrebila njenu ličnu kartu da bi "podigla" 5.000 dolara sa bankovnog računa ubijene žene.

Potom je otišla u drugu banku odakle je "povukla" još 500 dolara. U tom trenutku, Lois je preuzela identitet svoje žrtve na koju je pojavom jako podsećala.

Lois je nastavila da beži kroz nekoliko saveznih američkih država. Primećena je u kazinima Lujzijane gde je čak imala i nekog kockarskog uspeha, ali je njenoj sreći sledio kraj. Dok je boravila u Saut Padre Ajlendu u Teksasu, 19. aprila, Lois se odvažila da večera u jednom restoranu na obali. Dok je ispijala koktele i gledala na marinu, jedan od restoranskih radnika ju je prepoznao i pozvao policiju.

Konačno, nakon duge dve nedelje, ona je uhapšena i optužena za ubistvo svog supruga i ubistvo Pamele Hačinson. Potraga je okončana.

Lois se najpre izjasnila nevinom po optužnici da je ubila Pamelu, ali joj dokazi nisu išli "na ruku". Sigurnosne kamere zabeležile su njeno kretanje u toku bekstva, a mesta zločina su bila gotovo identična. Meci pištolja pronađenog u Loisinoj hotelskoj sobi u Teksasu odgovarali su onima izvađenim iz Dejvida i Pamele.

Decembra 2019. Lois se pojavila na pripremnom ročištu znajući da joj preti smrtna kazna, tako da je promenila svoj iskaz i priznala krivicu za teško ubistvo Pamele Hačinson. Takođe se izjasnila krivom za krađu njenog auta i identiteta. Osuđena je na doživotnu robiju.

Nakon što je izručena Minesoti, Lois je sačekala optužnica za ubistvo svog supruga. Avgusta ove godine, Lois (sada 58) je priznala krivicu koja joj se stavlja na teret. Preko svog pravnog zastupnika, Lois je rekla sudu da su se 11. marta 2018. godine ona i Dejvid posvađali nakon što su stigli kući sa bejzbol susreta u kojem je nastupalo jedno od njihovih unučadi.

Tada joj je, navodno, Dejvid pružio napunjen revolver i rekao joj da se ubije uz reči "Ovaj put, uradi to kako treba". Naime, Lois je u prošlosti pokušala samoubistvo. Ali umesto toga, ovog puta je uperila oružje u svog supruga i pucala u njega. Opisala je kako je legla kraj njega na zemlju, zatvorila mu oči i pokrila ga ćebetom. Bez Dejvidovog svedočenja, istinu o tome šta se desilo kobnog dana nikada nećemo saznati, naravno. Pre nego što joj je izrečena presuda, uputila je izvinjenje Dejvidovoj porodici i prijateljima uz izraze žaljenja zbog učinjenog.

- Ono što sam učinila je neoprostivo. Samoća je večna. Osećam da sam ovo zaslužila.

Neću tražiti odlaganje - rekla je ona.

- Raspoloženje mi varira od besa, preko žaljenja do tuge. 11. marta 2018. sam zadnji put zagrlila svog tatu i rekla mu da ga volim. Nedostaje mi više nego što rečima mogu opisati - izjavila je vidno potresena ćerka Brijana.

- Samo si otišla. Nismo imali ikoga. Biće mi potrebno dugo vremena pre nego što poželim da razgovaram sa tobom ili da te vidim ikada više. Nema izgovora za ovo... Ne zanima me koliko ćeš se puta izviniti. Oduzela si nam nešto, zauvek.

- Kada si ubila Dejvida, srce si mi slomila. Dejvid je bio zračak sunca ove porodice - napisala je Dejvidova majka Darlin u pismu koje je pročitano pred sudom.

Poslednja koja je govorila pred sudom bila je Dejvidova ćerka Brija.

- Izgubiti tatu od ruke svoje mame je nešto što nikada neću moći da pojmim. Tata mi nedostaje više nego što reči mogu da opišu, ali moram da nađem načina da oprostim, jer bi on to želeo od mene - izjavila je ona.

Lois je i za ovaj zločin dobila doživotnu kaznu zatvora, bez prava na žalbu. "Baka ubica" više neće provesti ni minut na slobodi.

Bežala je od policije kroz nekoliko saveznih država, verujući da može umaći pravdi. No, bila je to samo njena poslednja opklada koja se nije isplatila.

Pročitala sam: