Poljska, protest
EPA RADEK PIETRUSZKA
Poljska, protest

EPA RADEK PIETRUSZKA

Poljska, protest , Foto: EPA RADEK PIETRUSZKA

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske koji su bili protiv usvajanja ovog zakona.

Zabrana abortusa važi u svim slučajevima osim kada je žena silovana, do trudnoće je došlo incestom ili je život žene ugrožen. Dakle, zabrana važi i za trudnoće tokom kojih je ustanovljeno da je plod teško oštećen.

Nakon što je odloženo konačno usvajanje zakona, u sredu 27. januara ove godine vlada Poljske objavila je na zvaničnom "Tviter" nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

"Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu sa ustavom, zakon će biti objavljen u sredu u Službenim novinama", napisali su iz vlade.

Nakon što je zakon o abortusu zvanično stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove proteste koji su već održani u sredu ispred prostorija vladajuće stranke, a najavljeno je i da će se nastaviti i u narednim danima na ulicama poljskih gradova.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: