Šamima Begum
Youtube printscreen
Šamima Begum

Youtube printscreen

Šamima Begum, Foto: Youtube printscreen

Šamima Begum (19) kaže kako je pobegla iz poslednjeg uporišta ISIS-a u istočnoj Siriji jer je umorna od života na ratištu. Kaže i kako se boji za život svog deteta te je u strahu da bi moglo biti ubijeno kao i još dvoje njene dece koja su umrla ranije.

Pročitajte još:

- Nisam mogla više izdržati patnje pa sam pobegla iz kalifata. Sve što želim sada je da se vratim u Britaniju - poručila je novinarima Tajmsa iz izbegličkog kampa al-Hawl u severoistočnoj Siriji.

Begum, koja je rođena u istočnom Londonu, dospela je na naslovne strane medija 2015. godine kada je sa svojim kolegicama Kadizom Sultana i Amirom Abase iz londonskog aerodroma Gatwick pobegla u Tursku. Devojke su (Begum i Abase su tada imale 15, a Sultana 16 godina) roditeljima samo taj dan rekle kako 'izlaze napolje'.

Preporučujemo i ovo:

Engleskim novinarima ispričala je kako se nakon dolaska iz Turske u Siriju smestila u 'prestonicu' tzv. Islamske države Raku. Onde se već nakon tri nedelje udala za jednog borca ISIS-a iz Holandije te tvrdi da je prizori 'odrubljenih glava' koje je mogla da vidi tamo nisu previše uznemiravali.

- Život u Raki bio je normalan... Da, bilo je bombardovanja i sličnih stvari, a kad sam prvi put videla odrubljenu glavu u smeću nisam se uopšte uznemirila. Pa bila je to glava zarobljenika s bojišta, neprijatelja Islama - priča za Tajms.

Kaže kako su se njene koleginice, Sultana i Abase, koje su s njom doputovale u Siriju, zajedno s još jednom devojkom, Šarminom Begum, takođe udale za strane borce ISIS-a. Sultana je 2016. poginula nakon jednog od vazdušnih udara savezničkih snaga na Raku.

Život u kalifatu Begum opisuje jednostavnim rečnikom.

- Bilo je toliko korupcije i ugnjetavanja... Mislim da nisu zaslužili pobedu. No, svejedno, ne želim što sam došla ovde - kaže. Opisala je kako se, zbog niza poraza terorista ISIS-a, neprestano povlačila s njihovim snagama, da bi na kraju završila u njihovom poslednjem uporištu u Siriji, gradu Baghuzu. No, kada su zbog bolesti i gladi umrli njena jednogodišnja ćerka te tromesečni sin, odlučila je da pobegne.

Otišla je iz Baghuza pre dve nedelje, a njen muž se predao borcima SDF-a, Sirijskih demokratskih snaga te ga od tada nije videla. Šarmina Begum i Abase ostale su u poslednjem delu teritorija Sirije pod kontrolom ISIS-a.

- Od drugih sam žena pre dve nedelje čula kako su njih dve još uvek žive u Baghuzu. No, nakon svih bombardiranja i borbi, nisam baš sigurna jesu li mogle preživeti. One su jake, poštujem njihovu odluku... Ali ja se sada samo želim vratiti kuči i roditi svoje dete. Učiniću sve što treba...

Advokat njene porodice Tasnime Akunje kaže kako bi trebalo da joj se dozvoli povratak u Britaniju. Guardian piše kako je povratak Britanaca koji su svojom voljom pobegli na teritoriju pod kontrolom ISIS-a noćna mora za britanske vlasti. Za one koji su bili teroristi i borili se u Siriji stvar je jasna - službeni London nikako ne želi da se oni vrate. Ali, pitanje članova njihovih porodica je puno kompleksnije.

Protuteroristički odjel Scotland Yarda, kao i obavještajne agencije MI5 i MI6, istražit će je li Shamima Begum prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a Ministarstvo vanjskih poslova još dvoji hoće li joj pomoći da izađe iz izbjegličkog kampa u Siriji u kojoj su je pronašli novinari Timesa. Na kraju će konačnu odluku o mogućnosti njenog povratka donijeti ministar unutarnjih poslova, Sajid Javid, navodi Guardian.

 

Komentari (1)

Mirkica

14.02.2019 20:05

Ludača!